dissabte, 4 de juny del 2022

Arriba el temps dels banys. Gaudiu amb seguretat

 Tot just ha començat la temporada de banys i ja tenim les primeres desagradables noticies de morts per ofegament. L’ofegament és una mort evitable si posem en marxa les mesures de seguretat necessàries. L’objectiu és que cap infant, ni cap adult, pateixi un ofegament; per això és important respectar les normes prop de platges i piscines.

Recordeu els consells per evitar els ofegaments de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT):

1.      Prevenció. L’única acció veritablement eficaç davant d’aquest problema és la prevenció. Ensenyeu als infants a nedar quan més aviat millor. 

2.      Socorrista. Escolliu sempre que pugueu triar, platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.

3.      Vigilància. Mai els deixeu sense vigilància, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant. No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit. Per la vigilància recordeu la regla 10 – 20: No més de 10 segons sense vigilància i tant a prop com per a poder actuar en menys de 20 segons.

4.      Inflables. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, que no són mesures prou segures per evitar ofegaments. Feu servir armilles salvavides, especialment si els infants van en una embarcació.

5.      Ensenyar. Els infants i adolescents han de conèixer i respectar les regles de seguretat. Ensenyeu:

a.      El significat del color de les banderes

b.      A obeir les ordres dels socorristes

c.       Evitar nedar sols i sempre fer-ho amb supervisió d’un adult

d.      Evitar capbussar-se en aigües que no coneguin

e.      La relació entre els ofegaments i la ingestió d'alcohol o drogues d’abús...

6.      Reanimació cardiopulmonar. Pares i mares haurien d'aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.

7.      Demanar ajuda. Truqueu al telèfon d'emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat

 

Visiteu la web del canal salut (https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/lleure-seguretat/platja-piscina) per obtenir més informació sobre aquestes normes de seguretat

 

Sempre que escric o llegeixo  sobre ofegament no puc deixar de pensar en els infants migrants o refugiats que han perdut la vida en el Mediterrani i no me’n puc estar de tenir  un record especial per Aylan Kurdi, el nen sirià de 3 anys que va mori ofegat, el cos del qual va aparèixer en una platja de Turquia (2015). 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada