divendres, 19 de febrer del 2021

10 conceptes claus sobre la COVD-19

Quan va començar la pandèmia per coronavirus, un nou virus que produïa una nova malaltia, hi havia un gran desconeixement de moltes de les característiques de la COVID-19. La necessitat de trobar respostes a les preguntes que sorgien, impulsava a buscar-les extrapolant-les de la grip, perquè es pensava que la COVID-19 en tindria un comportament similar.

A més durant aquests darrer any hem rebut cada dia un allau d’informació sobre la COVID-19  pels diferents mitjans de comunicació o pels experts o per les autoritats sanitàries, que no sempre han anat en la mateix sentit.

A hores d’ara, un any i escaig des de l’inici de la pandèmia què sabem del cert de la COVID-19? Els 10 conceptes claus sobre la COVD-19


 10 conceptes per entendre la COVID-19

1.     Contagiositat. El coronavirus és 10 vegades més contagiós que la grip. Al mon hi ha ara més de 100 milions de persones que han patit la COVID-19, a Catalunya més de mig milió de persones han estat afectades.

2.     Mortalitat. La mortalitat per coronavirus, també, es més alta que amb la grip. Al mon la COVID-19 ha estat la causa fins ara de quasi 2,5 milions de morts. A Catalunya aproximadament 1 de cada 400 catalans ha mort per la COVID-19

3.     No és un virus estacional, a diferencia de la grip que circula durant els mesos freds de l’any i després pràcticament desapareix fins a la propera temporada, el coronavirus SARS-CoV-2 ens ha afectat durant tot l’any passat amb diferents onades no relacionades amb les estacions.

4.     Aerosols. El risc de contagi pel coronavirus està més relacionat amb els aerosols que emetem quan respirem o tossim que amb el contacte amb superfícies contaminades.

5.     Asimptomàtic. Un alt percentatge de malalts amb COVID-19 no presenten cap símptoma, són asimptomàtic, però tenen igualment capacitat de contagiar la malaltia a altri.  D’aquí la necessitat que les mesures de protecció (mans, mascaretes, distància, ventilació) s’hagin d’aplicar a tota la població en aquest moment de pandèmia, perquè hi ha un grup de persones (asimptomàtiques) que no sabem si tenen o no la malaltia.

6.     Les noves mutacions del SARS-CoV-2 (anglesa, sud-africana i brasilera pel lloc on va ser aïllat la variant del virus per primera vegada), que segon les microbiòlegs seran les majoritàries en uns quants mesos, tenen una major capacitat de contagi però no semblen produir una COVID-19 més greu. Les noves mutacions també es detecten amb els actuals tests ràpids, així que en continuen sent una eina diagnòstica útil.

7.     Els nens són menys susceptibles. Tots els estudi confirmen que la incidència en els infants i en els joves és més baixa i menys greu que a la resta de la població. D’altra banda s’ha comprovat que les escoles són segures i que el tancament de les escoles no modifica la corba de contagis, i que és més probable que els nens i nenes es contagien fora que no pas a l’escola.

8.     Fàrmacs. Se sap més sobre els fàrmacs (Dexamentasona, anticoagulants, monoclonals, Remdesivir...) que són útils per lluitar contra la COVID-19 i quan és més adequat fer-los servir i quins altres fàrmacs no han reeixit (Hidroxicloroquina)

9.     La vacuna, la gran noticia. Disposem de diferents vacunes, i altres que en vindran, molt eficaces. La vacunació canvia el curs de la malaltia com ho demostra la situació a Israel, que ja ha vacunat a un numero important del seus habitants i això ha fet baixar dràsticament el nombre de contagis, de casos greus i de morts.

10.Salut poblacional: Encara no es podem relaxar, perquè per a aconseguir una protecció poblacional es necessària una cobertura vacunal del 80-85% de la població i Catalunya encara no arriba ni al 3% de població vacunada. I a més, tot i que les noves mutacions quedarien cobertes per les vacunes de les que disposem encara hi ha estudis pendent d’avaluar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada