divendres, 17 de juliol del 2020

Cop de calor

La calor anirà a més. Aquesta informació la repetiran els meteoròlegs durant les properes setmanes. I és que a l’estiu fa calor, molta calor.
Una exposició prolongada a altes temperatures pot produir, especialment en els infants mes petits un cop de calor. El cop de calor provoca una pèrdua de líquids i sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) i un augment de la temperatura del cos.
La gravetat d’un cop de calor depèn del temps que l’infant ha estat exposat a la calor, del seu estat salut previ i de la seva edat. Quan més petits sigui l’infant amb més facilitat patirà un cop de calor i més greu serà. El cop de calor pot ser prou greu com per causar danys als òrgans del cos i fins i tot arribar a ser fatal.

Quins són els símptomes del cop de calor?
L’infant amb un cop de calor, presenta una elevació de la temperatura del cos, que pot arribar fins a 40ºC, amb la cara congestionada i la pell seca, calenta i envermellida. Pot queixar-se de mal de cap, rampes a les cames o tenir nàusees i vòmits. Té la boca seca amb una set intensa. Està ploraner, neguitós, i si el cop de calor és més greu pot presentar convulsions, dificultat per a respirar i ritme cardíac accelerat.

Què cal fer per prevenir un cop de calor?
Per evitar que els infants puguin patir un cop de calor, la recomanació és que:
  1. Eviteu feu passejades o activitats a l'aire lliure en les hores de més calor del dia. Sortiu al matí d'hora o al vespre quan el sol està més baix. 
  2. Limiteu les estones d’exposició solar: Si apareix envermelliment de la pell vol dir que s’ha fet massa exposició al sol. Poseu sempre crema solar.
  3. Reduïu els esforços físics.
  4. Ventileu i refresqueu casa vostre.
  5. Resguardeu-vos en un lloc fresc o amb aire condicionat a les hores de més calor.
  6. Oferiu-los molta aigua sense esperar a que tinguin set.
  7. Dutxeu-los o banyeu-los amb aigua fresca tantes vegades com sigui necessari per mantenir-los frecs o remulleu-los amb una tovallola humida.
Què fer davant un cop de calor
Si el vostre infant té els signes o els símptomes que us fan pensar que pateix un cop de calor
  1. Porteu l’infant en un lloc fresc i ventilat.
  2. Poseu l’infant estirat boca amunt o semiassegut.
  3. Apliqueu compreses d’aigua freda al cap.
  4. Venteu-lo.
  5. Doneu a beure aigua fresca en petits glops.
  6. Truqueu al vostre centre sanitari o al servei urgències (061)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada