divendres, 16 d’agost del 2019

Les armes de focs i els tirotejos, “una epidèmia” a Estats Units?


Els tirotejos produïts en El Paso (Texas) i Dayton (Ohio) han posat sobre la taula la discussió sobre la possessió d’armes a EEUU. Aquesta discussió té una derivada sanitària

La possessió d'armes de foc als Estat Units es considera com un dret personal. Tot i que no hi ha un llistat, s’especula que hi ha 270 milions d'armes de foc en mans de la població. El Centre per Control i Prevenció de les Malalties afirma que dels aproximadament 40.000 morts per arma de foc que es van produir al 2017 a Estats Units, més de la meitat van ser suïcidis. El 85% del intents de suïcidis amb arma de foc, són exitosos, per contra només el 2% dels intents amb pastilles. Tot i que els estudis posen de manifest que tenir accés a una arma de foc és clarament un factor de risc de suïcidi, en alguns Estats, com Florida, està prohibit per llei preguntar: Té vostè una pistola a casa? El Tribunal d’Apel·lacions de Florida va dictaminar que "la bona pràctica de la medicina no requereix investigar sobre assumptes irrellevants i privats".

El tercer dels quatre punts que el President Trump va proposar, en el seu discurs del passat 5 d’agost, per solucionar el problema dels tirotejos a Estat Units (en els darrers 5 anys ni hi ha cap setmana en que no se’n produeixi algú en algun lloc del país) deia: "..., hem de reformar les nostres lleis de salut mental per identificar millor als individus pertorbats que comenten actes de violència i assegurar-nos que aquestes persones no només obtinguin un tractament, sinó que, quan sigui necessari, siguin internats involuntàriament. La malaltia mental i el odi premen el gallet, no les armes”.
Aquesta es una forma molt injusta d’estigmatitzar els malalts amb problemes de salut mental, especialment si considerem com va dir Ronald Honberg assessor de polític de l’Aliança Nacional sobre Malalties Mentals que només el 4% de la violència d’aquell país és atribuïble a malalties mentals.

L’Associació Americana de Pediatria i els grups sanitaris, en la nota publicada el dimarts 8 d’agost, demanaven accions per prevenir les ferides i les morts per les armes de foc perquè consideraven que eren “una epidèmia” en el seu país. Les associacions sanitàries afirmen que:  "La professió mèdica té l'obligació de defensar canvis per reduir la càrrega de lesions relacionades amb les armes de foc i la mort als nostres pacients, a les seves famílies, a les nostres comunitats, als nostres companys i a la nostra societat."

Finalment, com a més el President Trump, en tuïts fet després del seu discurs, havia relacionat els tirotejos també amb els vídeojocs, la excandidata presidencial demòcrata Hillary Clinton va piular: Les persones pateixen de malalties mentals en tots els altres països de la Terra, la gent juga a videojocs en pràcticament tots els països del mon. La diferencia són les armes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada