divendres, 17 d’agost del 2018

L’aigua treu la set!


L'aigua és l’element més abundant en el nostre organisme i essencial pel seu bon funcionament. En els adults fins al 65% del cos és aigua, aquesta proporció augmenta en els infants i pot arribar a ser fins a 70% i encara més en els lactants que pot ser de fins a un 80%.
Aquesta composició diferencial de la proporció d’aigua en els infants explica perquè a l’edat pediàtrica les necessitats d'aigua són proporcionalment més importants.


Quanta aigua necessiten els infants? 
La quantitat d’aigua que necessiten els infants, varia en funció de la mida corporal, l'activitat física i de la calor ambiental. Per exemple, un lactant d’uns 3 mesos necessita uns 800 ml d’aigua, als 6 mesos necessitarà al voltant d’un litre i anirà augment la quantitat progressivament fins als 10 anys on necessitarà uns 2 litres, que com recomana l’Organització Mundial de la Salut és la quantitat indicada pel que els adults mantinguin una bona hidratació. Recordeu que el aigua també forma part dels aliments, i que de fet els lactants, per exemple, obtindran pràcticament el total de la quantitat d’aigua que necessiten de la llet.

Quan han de beure els infants?
1.   Menjar. Els infants han de beure aigua en els àpats. L'aigua és la beguda adequada per acompanyar els menjars.
2.   Set. Els infants petits, igual que la gent gran, poden no reconèixer o no manifestar la sensació de set, per tant en els mesos d'estiu amb molta calor cal oferir als infants aigua tot sovint, encara que no ho demanin.
3.   Esport. Al suar es perd aigua. La millor beguda pels esportistes és l'aigua o el suc de fruita natural. No s'ha demostrat que les begudes amb electròlits millorin el rendiment.
4.   Malalties:
          Refredat. Una bona ingesta d'aigua és la base del tractament del refredat, perquè hidrata i liqua les mucositats. 
          Febre. L'augment de la temperatura del cos produeix una pèrdua de líquids que cal recuperar augmentant la ingesta d'aigua.
          Vòmits i/o diarrea. Com a la febre, els vòmits i la diarrea són una causa de pèrdua de líquids corporals. En aquesta situació és molt important la ingesta d'aigua. En el cas de vòmits i diarrea és recomanable oferir solucions de rehidratació oral expressament preparades per reposar les pèrdues de aigua i de sals: Sueroral hiposódico®, Bioralsuero®, Citorsal®,...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada