divendres, 25 de maig del 2018

Els infants amb malalties cròniques també poden anar a les colònies estiu

La calor està arribant i el curs escolar estan finalitzant. És el moment de començar a pensar en les activitats de l’estiu. Que faran els infants durant els mesos de vacances? Aniran al casal? Faran colònies?
Fa temps la pregunta seria si cal, avui la pregunta és quines activitats faran. Les colònies són una oportunitat per ensenyar als infants. La Fundació Catalana de l'Esplai considera que les colònies suposen l’oportunitat de utilitzar l’esbarjo per ensenyar, perquè:
  • Les colònies aporten valors, aprenentatge i experiències citats úniques. 
  • Les colònies eviten la marginació i L'aïllament perquè faciliten les relacions socials
  • Les colònies permetrem conviure amb els companys
  • Les colònies fomenten l'autonomia personal 
  • Les colònies faciliten el creixement personal i aporten vivències que els acompanyaran tota la vida
  • Les colònies és l'oportunitat per conèixer, estar en contacte i respectar la natura.

Es aconsellable que els infants participin en colònies d’estiu. I els infants amb malalties cròniques com ara epilèpsia, asma, diabetis... també poden anar de colònies.?Evidentment si. De fet hi ha colònies específiques per a infants amb asma o diabetis que tenen com objectiu millora els coneixements sobre la malaltia i donar eines als infants per a conviure millor amb la malaltia. Però els infants amb malalties cròniques no només poden anar colònies específiques són que també poden gaudir de colònies com altres infants, prenen les mesures adequades. 

Abans d’anar de colònies
Parleu amb els organitzadors. Si el vostre infant té necessitats especifiques parleu amb els organitzadors de les colònies i assegureu-vos que accepten i entenen les cures que precisa el vostre infants. 

Prepareu un informe. Demaneu al vostre metge un informe on s’especifiqui les medicines que ha de prendre i les mesures a prendre en cas de presentar un empitjorament de la seva malaltia. 

Ensenyeu al vostre infant a ser responsable de la seva autocura. Tot i la necessaria  supervisió d’un adults, és important que els infants que pateixen una malaltia crònica coneguin la seva malaltia, coneguin la importància de prendre els fàrmacs amb la dosis adequada o en el cas dels infants amb al.lergies alimentàries coneguin els aliments que no han de prendre.

Prepareu la motxilla, i no oblideu de posar una copia d’informe mèdic, medicaments suficients per a tots els dies, dispositius necessaris (cambres inhalació, xeringues...)

Consells específics 
Epilèpsia: La neuropediatra María José Mas va publicar en el seu blog un text molt interessant:  “La epilepsia en verano” (https://neuropediatra.org/2017/07/03/viajar-con-epilepsia/) per a resoldre les dubte dels infants amb epilèpsia que viatgen. 
L’infant ha de posar a la seva maleta un informe (on es detalli el diagnòstic i el tipus d’epilèpsia. Una descripció de les crisis, els fàrmacs que està prenen, la dosis i posologia actual i les recomanacions en cas de descompensació) i quantitat suficients de fàrmacs pels dies que serà fora.  Ha de complir amb unes normes bàsiques per evitar riscos: prendre la medicació, mantenir un horari de dormir i de menjar regulars i en els més grans evitar tòxics com alcohol o drogues. 

Asma: Porteu un informe amb la medicació que ha de prendre cada dia i la medicació de rescat en cas de reagudització de la seu asma. Tot i que l’infant estigui ben entrenat per a fer servir els dispositius dispensadors de fàrmacs no es sobre portar per escrit les seves normes d’us. Quan escolliu unes colònies penseu si el pol·len, l‘exercici físic, el fred… poden ser desencadenats de crisis i informeu als responsables de les colònies. (http://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/consells-viatjar-nens-asma)

Diabates: porteu un informe actualitzat amb normes clares i precises del maneig habitual i què fer en cas d’hipo o hiperglucèmia. Els responsables de les colònies ha d’assegurar que es podran fer el controls de glucèmia programes i l’administració de la insulina en les dosis i el moment que requereix el infant. S’ha de revisar el menú per ajustar-lo a les necessitats del infants si es el cas. Hi ha molta informació en el programa de diabetis a l’escola que es igualment útil pel infant de colònies   http://salutweb.gencat.cat/ca/ambits_tematics/per_perfils/centres_educatius/infancia_i_malaltia/diabetis_a_lescola


Al.lergies alimentàries. Assegureu-vos que els menús de les colònies no suposen cap risc pel vostre infant si pateix algun tipus de al.lergia alimentària o celiaquia. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada