dijous, 12 d’abril del 2018

El meu infant té un buf al cor!


El seu infant té un buf al cor! Aquesta és una afirmació que molts pares han escoltat després d’una visita de control o una visita a urgències. I ara què?
El buf cardíac és el soroll produït pel pas de la sang per les cavitats del cor i que es pot auscultar amb l’estetoscopi. Habitualment la circulació de la sang pel cor es produeix amb un flux “laminar”, aleshores la sang no fa soroll en passar per cor i el que s’ausculta és el “toc-toc” característic produït per les vàlvules cardíaques. Però quan el flux es torna “turbulent”, es torna sorollós i s’ausculta un buf.
Els bufs que tenen els infants són quasi sempre innocents. Els bufs innocents són completament inofensius perquè no són produïts per cap alteració cardíaca, no hi ha cap malaltia del cor. El buf innocent apareix en un infant que té un buf i cap altra manifestació. Quan l’infant amb un buf innocent té febre o està nerviós (condicions habituals d’un infant a urgències) s’accelera la seva circulació sanguínia, augmenta la intensitat del seu buf innocent, que es pot auscultar amb major facilitat.
La causa dels bufs innocents és desconeguda. Possiblement les característiques pròpies del tòrax dels infants (el pit més prim, major velocitat de la sang, proporcionalment una més petita mida dels vasos sanguinis...), poden ser la causa.
Aproximadament, la meitat dels infants presenten un buf innocent. Els bufs innocents poden persistir durant anys però finalment desapareixen  quan l’infant arriba a l’adolescència, tot i que, de vegades persisteixen en l’edat adulta. El pediatre no pot assegurar quan un buf innocent desapareixerà però pot assegurar la seva benignitat. Com que els infants amb un buf innocent no tenen cap malaltia del cor, no precisen, evidentment, cap tractament ni controls posteriors.
Quasi tots els bufs infantils són innocents, però no tots; un petit grup d’infants tenen un buf patològic. Aquests infants tenen una anomalia o alteració al cor que produeix el seu buf. La causa més freqüent de buf patològic en els infants són les cardiopaties congènites (Associació de cardiopaties congènites http://www.aacic.org/ca/), malalties del cor que estan presents des del moment del naixement, tot i que poden no donar cap manifestació.
Els bufs patològics són permanents i no desapareixen amb l’edat. Quan un infant té un buf patològic, tot i que no sempre, pot presentar algunes manifestacions de malaltia cardíaca com cansament fàcil, sudoració excessiva, respiració ràpida, dificultat per a prendre el biberó, canvi de coloració al plorar o fer exercici, bronquitis repetides, dificultar per a guanyar pes, etc.
En l’origen de les cardiopaties congènites intervenen diferents factors com problemes durant l’embaràs (infeccions, consum d’alcohol i drogues, diabetis gestacional, etc.), prematuritat, malalties genètiques (Síndrome de Down, etc.)
Si més la meitat dels infants tenen un buf, només 1 de cada 100 tindrà una cardiopatia congènita.  El buf innocent és amb moltíssima diferència la causa més freqüent del buf infantil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada