divendres, 1 de desembre del 2017

L’1 de desembre, Dia Mundial de la lluita contra la SIDA

El llaç vermell és el símbol mundial de la solidaritat amb les persones amb SIDA. El dia Mundial de la lluita contra la SIDA vol donar a conèixer l'epidèmia de SIDA. El dia 1 de desembre de l’any 1981 va ser diagnostica el primer cas de SIDA i per aquesta causa es va triar aquest dia com el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.
La SIDA (síndrome de la immunodeficiència adquirida) està causada per un retrovirus (el VIH o Virus de la Immunodeficiència Humana) Aquest virus ataca el sistema immunitari de la persona infectada. El sistema immunitari és el mecanisme de defensa natural del nostre cos davant les infeccions. El VIH ataca i destrueix els limfòcits CD4 que formen part del nostre sistema immunitari, produint una immunodeficiència (es a dir: la incapacitat del sistema immunitari de complir amb la seva funció de combatre les infeccions)

Aquest any sota l’eslògan La meva salut, el meu dret, la campanya #myrighttohealth es centrarà en el dret a la salut i explorarà els desafiaments als quals s'enfronten les persones de tot el món per exercir el seu dret a la salut. ONUSIDA, Programa Conjunt de Nacions Unides sobre el SIDA, creat amb l'objecte de coordinar la resposta internacional a l'epidèmia de SIDA i actuar com a garant de l'acció global i concertada contra la SIDA, té l’objectiu de posar fi a l’epidèmia de Sida pel 2030.

La meva salut, el meu dret
El dret a la salut va més enllà de l'accés a serveis sanitaris de qualitat i a medicaments. Inclou altres drets, com ara:
·        Ser tractat amb respecte i dignitat i no ser discriminat.
·        Igualtat de gènere.
·        Habitatge i sanejaments adequats.
·        Aliments nutritius.
·        Educació sanitària.
·        Condicions de treball saludables.
·        Medi ambient net.
·        Absència de qualsevol dany i accés a la justícia.
·        Possibilitat de prendre decisions sobre la pròpia salut.

La SIDA avui i aquí
A Casa nostre el dret a l’accés universal a la salut és una demanda en la direcció que indica la campanya d’enguany. La SIDA amb els tractament retrovirals adequats es pot transformar en una malaltia crònica. Però als països desenvolupats, es calcula que un de cada quatre pacients infectats no està diagnosticat. La prevenció, com sempre, és la millor i més important eina pel control de la malaltia. La utilització correcta del preservatiu, masculí o femení, és el mètode preventiu més eficaç del que disposem per la prevenció de la SIDA i les infeccions de transmissió sexual (ITS).

La Fundació Lucia per la Sida Pediàtrica, un referent en la lluita contra el VIH a l'edat pediàtrica va editar un grup de contes (Los cuentos de Lucia) que són un magnífic suport per explicar la SIDA als infants.

Tot i els avenços en el diagnòstic i tractament, l’epidèmia per la infecció pel VIH ha estat, i és encara, un gran problema mèdic i social, tot i que potser, menys mediàtic del que ha estat en el passat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada