dimecres, 6 de desembre del 2017

Esquiar, és divertit, però no ho és patir accidents


Esquiar és divertit i una forma de fer exercici molt recomanable, especialment útil pels infants perquè requereix força, resistència i habilitat. L'esquí és un esport ideal per mantenir-se en forma i passar temps en família durant els mesos d'hivern.
Fer esport, esquiar, és divertit, però no ho és patir accidents o lesions. Les lesions més freqüents en l'esquí afecten l'articulació del genoll. Les lesions dels lligaments creuats, que es troben a l’interior de l’articulació del genoll, són les lesions lligamentoses més freqüents. Els esquiadors que estenen els braços per intentar esmorteir una caiguda poden patir lesions a l’espatlla com a dislocacions o fractures. Les col·lisions amb arbres o altres esquiadors poden causar commocions cerebrals. També, durant una caiguda, si la corretja d’un pal d’esquí tira del polze es produeix una dislocació del dit, és el conegut com a polze de l’esquiador.

Per evitar lesions, tots els practicants d'esports de neu (esquí alpí, esquí de fons i snowboarders), han d’utilitzar l’equip adequat i estar sempre atents a les senyalitzacions i els perills que poden trobar a les pistes. Tant si sou esquiadors novells o experts aquí teniu uns quants consells a tenir en compte i per ensenyar a la canalla.  Gaudiu dels esports d’hivern, però amb seguretat.

Prevenció de lesions
·      Apreneu la tècnica adequada:  Els esquiadors joves han de fer classes per aprendre els conceptes bàsics.
·      Prepareu la temporada d’esquí. Per exemple fent bicicleta per augmentar la resistència i la força muscular.

Durant la jornada d’esquí
1.     Esquieu en grup perquè puguin ajudar-vos en cas d’accident.
2.     Ensenyeu la importància de l'escalfament previ i la importància de fer  descansos regulars al llarg del dia. Mengeu i hidrateu-vos adequadament.
3.     Mantingueu-vos dintre dels límits. No sortiu de les pistes marcades fins que tingueu les habilitats i experiència adequades. Consulteu el risc d’allaus si voleu anar fora de les zones marcades.
4.     Doneu exemple i mostreu als infants que han de:
a.    Respectar les senyalitzacions d’advertència.
b.    Fer servir de manera segura els remuntadors.
c.     Esquiar a les zones adequades a la seva experiència: principiants, intermedis, experts.
d.    Conèixer i respectar els codis de l’esquí segur (com incorporar-se a les pistes, com avançar a altres esquiadors,...).

Roba i equip
La roba adient pel clima i l’equip en bon estat, són elements bàsics per a reduir el risc de lesions.
1.     Casc. Tots els esquiadors i especialment els infants han de fer-lo servir. Els casc pot evitar patir lesions greus. Assegureu-vos que encaixa còmodament.
2.     Esquís i fixacions:  Compreu o llogueu esquís que es correspongui al vostre nivell d'habilitat. Deixeu-vos aconsellar pels experts.
3.     Les botes han d'estar ajustades i assegureu-vos que estiguin cordades fins al final.
4.     Els pals d'esquí s’han d’adequar a l'alçada de l’esquiador.
5.     Les ulleres  de sol no són una moda, són un element de seguretat del reflex del sol sobre la neu, a més de ser una protecció pels ulls de la neu volant o branques d’arbres,...
6.     Guants i roba. És important mantenir  el cos calent i sec mentre es fa esquí.

El Departament de Salut ha elaborat recomanacions deseguretat per a la pràctica de l’esquí i del surf de neu (snowboard) amb la col·laboració de l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà, la Secretaria General de l'Esport, l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya i la Federació Catalana d'Esports d'Hivern.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada