divendres, 18 d’agost del 2017

Atemptats, telenotícies i infants


 El desgraciat atropellament massiu de les Rambles de Barcelona i l’atemptat de Cambrils portaran a les pantalles una allau d’imatges. Veurem a la “tele” un anar i venir d’ambulàncies, gent tirada a terra, gent amb sang a les mans o la cara, o de soldats fortament armats passejant pels carrers. Són imatges adients pels nostres infants?

Tots els pares saben que han d’evitar als seus infants pel·lícules, amb contingut sexual explicit o violència màxima, que són inapropiades per la seva edat. Però són plenament conscients si els continguts dels “informatius”, els telenotícies, són apropiats?



Ens hem de preocupar especialment dels infants a l’etapa escolar. Els més petits viuen una existència màgica on la realitat i la ficció es confonen, i el seu desenvolupament cognitiu fa que no entenguin el sentit irreversible de la mort, o conceptes abstractes com el de justícia, odi, discriminació… Hem d’estar al cas per què les imatges que a nosaltres ens impacten poden deixar indiferents als preescolars i per contra reaccionar davant d’altres. A l’altra banda, tot i que els preadolescents i els adolescents tenen capacitat de raonament i poden elaborar els seus propis recursos per acceptar la realitat, donem-los un cop de mà. Els infants escolars en aquestes circumstàncies entenen la realitat però ni tenen una visió màgica ni prou recursos per a fer-li front.

Com a pares

   1     Assegureu-vos que sempre hi haurà un adult acompanyant als nens i nenes en edat escolar quan miren televisió fora de l’horari protegit.
   2     Controleu que veuen els vostres fills en totes les pantalles, no només a la televisió.
   3     Rescateu les pel·lícules de vídeo que tingueu per mirar-les en els pròxims dies amb els vostres fills petits, en comptes de seguir la programació televisiva habitual.
   4     Estimuleu a l’adolescent si vol parlar o té preguntes a fer.

Com a població
   1     Exigim a les autoritats del nostre país a què assegurin el respecte escrupolós de l’horari de protecció infantil per part dels mitjans de comunicació.
   2     Demanem als mitjans de comunicació que escullin professionalment quines imatges han d’il·lustrar les informacions i quan s’emeten.
   3     Reivindicar el dret dels nens i nenes a créixer en un entorn segur i protegit en el sentit més ampli d’aquestes paraules.

Resulta difícil explicar de la mort als infants però encara ho es més explicar el terror



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada