divendres, 16 de desembre de 2016

Refrigeri les sobres dels àpats de Nadal abans de 2 hores després d'haver-les servit

Durant els copiosos tiberis de la temporada de Nadal, les taules queden plenes de menjar que es important refrigerar el més aviat possible, si volem aprofitar-lo en altre moment.
Els bacteris que poden causar malalties digestives  poden començar a desenvolupar-se en els aliments cuinats o crus en només dues hores a temperatura ambient, però si la temperatura és molt alta (major de 32ºC) o durant l'estiu, el temps es pot reduir fins a una hora!. Per això, refrigerar els aliments després de cuinar-los o després de consumir una part d’ells de forma apropiada ens protegeix de malalties transmeses per aliments, conegudes com "intoxicacions alimentàries”.

La intoxicació alimentària és causada pel consum d'aliments contaminats. Els símptomes de les intoxicacions alimentaries són:

1.    Vòmits
2.    Nàusees
3.    Recargolaments
4.    Diarrea
5.    Mal de cap
6.    Restrenyiment
7.    Febre

Els grups més vulnerables de patir intoxicacions alimentaries són les dones embarassades, els nens menors de cinc anys, els adults majors de 60 anys i les persones amb la immunitat alterada. Els símptomes apareixen després de menjar l'aliment contaminat, de vegades no immediatament sinó després d’unes hores o inclús un par de dies.Seguiu aquests consells per protegir la vostre família:

·       No trigueu més de dues hores en refrigerar els aliments peribles.
Les baixes temperatures retarden el desenvolupament dels bacteris que causen malalties. Per tant, és important refrigerar els aliments de manera ràpida i adequada. No poseu a la nevera o al congelador aliments massa calents, espereu a que baixi una mica la temperatura ja que poden escalfar els altres aliments ja refrigerats.

·       Congeleu
Si no heu de consumir el aliment en un temps relativament curt, podeu congelar pràcticament qualsevol aliment, també els que estan ja cuinats. I això no vol dir que siguin menys saludable o segurs per menjar.

·       Mai descongeli aliments sobre el marbre de la cuina
Moltes persones es sorprenen amb aquest consell. Atès que els bacteris es poden reproduir ràpidament a temperatura ambient, descongelar aliments deixant-lo sobre el taulell és una de les coses més perilloses que pot fer quan prepara aliments per a la seva família. Quan tregui els aliment del congelador, posi’l a la nevera per descongelar. Els menjars congelats s'han de mantenir congelades o refrigerats fins el moment de cuinar-los.
Podeu també descongelar els aliments en el microones i consumir-los immediatament o en aigua freda, però sempre que utilitzeu aquest mètode els aliments no poden estar amb contacte amb l’aigua heu de tancar-los amb una bossa hermèticament.

·       Sàpiga quan rebutjar els aliments.
És impossible determinar si un aliment és segur per l’olor o el sabor. La vista i l'olfacte no són massa fiables per a detectar si ja han començat a créixer bacteris perjudicials en les sobres o aliments refrigerats.
Podeu consultar la taula sobre els temps recomanats d'emmagatzematge per assegurar-vos de rebutjar els aliments abans que comencin a desenvolupar bacteris perjudicials que puguin causar una intoxicació.

Encara que penseu que els temps són curts, aquest temps ens asseguren que seran segurs pel seu consum i així podreu evitar possibles intoxicacions per vosaltres i la vostra família.
Recordeu que l’emmagatzematge d’aliments al congelador preserva la qualitat i la seguretat dels productes durant llarg períodes de temps quan el consum dels aliments no serà immediat.

En cas de dubte, llenceu-les a les escombraries


Temps de conservació per consum òptim
Aliments
Nevera
Congelador
Carn fresca


Carn de vaca
2 a 4 dies
10 a 12 mesos
Porc
2 a 4 dies
8 a 12 mesos
Be
2 a 4 dies
8 a 12 mesos
Vedella
3 a 4 dies
8 a 12 mesos
Carn picada
1 a 2 dies
2 a 3 mesos
Aus de corral


Pollastre / gall d'indi sencer
2 a 3 dies
1 any
Pollastre / gall d'indi peces
2 a 3 dies
6 mesos
Peix fresc


Peix blanc (bacallà, llenguado..)
3 a 4 dies
6 mesos
Peix blau (salmó...)
3 a 4 dies
2 mesos
Marisc (cloïsses, crancs, llagostes...)
12 a 24 hores
2 a 4 mesos
Vieires, gambes
1 a 2 dies
2 a 4 mesos
Carns i embotits


Paquet d'embotits sense obrir
2 setmanes
1 a 2 mesos
Xarcuteria
3 a 4 dies
2 a 3 mesos
Sobres


Guisats de carn
3 a 4 dies
2 a 3 mesos
Aus i peix cuits
3 a 4 dies
4 a 6 mesos
Brou i salses
3 a 4 dies
4 a 6 mesos
Sopes
2 a 3 dies
4 mesos
Amanides
3 a 5 dies
No es congelen
Ous


Ous frescos amb closca
3 a 4 setmanes
No congeli
Ous dur
1 setmana
No es congelen bé
Lactis


Cartró de llet sense obrir
Data de caducitat
6 setmanes
Cartró de llet obert
3 dies
No es congelen
Iogurt tancat
Data de caducitat
1 a 2 mesos
Iogurt obert
3 dies
No es congelen
Mantega salada
8 setmanes
1 any
Mantega sense sal
8 setmanes
3 mesos
Verdures


Mongetes verdes
5 dies
8 mesos
Pastanagues
2 setmanes
10 a 12 mesos
Api
2 setmanes
10 a 12 mesos
Enciam
3 a 7 dies
No congeli
Enciam iceberg
1 a 2 setmanes
No congeli
Espinac
2 a 4 setmanes
10 a 12 mesos
Carbassó
1 setmana
10 a 12 mesos
Carabasses
2 setmana
10 a 12 mesos

Podeu trobar aquest i altres consells a https://foodsafety.gov/


Cap comentari:

Publica un comentari