divendres, 21 d’octubre de 2016

Comença la Campanya antigripal. Qué cal saber?

Com cada any, quan arriben els mesos del fred, la grip be a visitar-nos. La grip és una malaltia infecciosa causada pels virus influença.
Hi ha diferents virus respiratoris que poden causar malalties similars. La grip provoca febre, tos, mucositat, falta de gana, mal de coll i mal de cap...Tots símptomes semblants als dels refredats.

Com diferenciar la grip del refredat?
 • A la grip la febre és més alta i prolongada que en el refredat.
 • A la grip la tos és més seca i dura més dies que en el refredat.
 • A la grip hi ha un típic i molests dolor muscular que no hi és al refredat.
 • La grip es altament contagiosa a totes les edats, així es freqüent que la malaltia afecti a la vegada a diferents membres de una família.
 • A la grip l’estat general està afectat. Ens trobem força malalts quan patim una grip. Diu la dita popular que “amb el refredat vas tirant, però que la grip et tira”.

Com evitar la grip?
 1. Feu que els nens tossin i esternudin en un mocador d'un sol ús. 
 2. Eviteu petonejar quan està malalt.
 3. Assegureu-vos que es rentin les mans sovint
 4. Eviteu que comparteixen xumets, tasses, culleres, forquilles ...
 5. Renteu els plats, gots..... amb aigua calenta i sabó o al rentaplats.
 6. Canvieu les tovalloles de tela amb freqüència i renteu-les amb aigua calenta.
 7. Netegeu les joguines, amb un desinfectant o sabó i aigua calenta. 
 8. Mantingueu, en particular els nens, lluny del fum de tabac.
 9. Vacuneu-vos. 

Vacuna de la grip a la campanya 2016-2017
La campanya de vacunació́ començarà̀ el dilluns 24 d’octubre. Les recomanacions de vacunació́ per a la campanya 2016-2017 son, en general, similars a les de la campanya precedent. En la composició́ de la vacuna d’aquesta temporada hi ha dues soques noves respecte a l’anterior; es manté́ la soca A(H1N1) i son noves les soques A(H3N2) i la B. Segons l’OMS, la vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal 2016-2017 a l’hemisferi nord ha d’incloure:
 • Una soca anàloga a A/Califòrnia/7/2009 (H1N1)pdm09 
 • Una soca anàloga a A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
 • Una soca anàloga a B/Brisbane/60/2008 (llinatge Victoria)
Les vacunes antigripals de què disposa el Programa de vacunacions del Departament de Salut per a aquesta campanya amb excepció́ de la vacuna Intanza®, d’administració́ intradèrmica, han de ser administrades per via intramuscular. Existeix una vacuna antigripal d'administració que no està finançada i en segon l’Acadèmia Americana de Pediatria no recomana aquesta via d’administració per aquesta campanya.

Qui s'ha de vacunar?
La vacuna de la grip es pot administrar a qualsevol adult o infant per sobre dels sis mesos. El Servei Públic de Salut finança la vacuna de la grip a tots aquests pacients amb malalties considerades de risc:
 1. Persones d'edat igual o superior a 60 anys. Es farà̀ especial èmfasi en aquelles persones que conviuen en institucions tancades.
 2. Persones de menys de 60 anys que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip:
 3. Nens i nenes (de més de 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió́ arterial aïllada), neurològiques o pulmonars, incloent displàsia broncopulmonar, fibrosi quística i asma.
 4. Nens i nenes (de més de 6 mesos) i adults amb: o malalties metabòliques, inclosa diabetis mellitus o obesitat mòrbida (índex de massa corporal ≥ 40 en adults, ≥ 35 en adolescents o ≥ 3 DE en la infància) o insuficiència renal o hemoglobinopaties i anèmies o asplènia o malaltia hepàtica crònica o malalties neuromusculars greus o immunosupressió́ (inclosa l' originada per la infecció́ de VIH, per fàrmacs o en els receptors de trasplantaments) o càncer o implant coclear o en espera de l’implant o trastorns i malalties que comporten disfunció́ cognitiva: síndrome de Down,
 5. Demències i altres. En aquest grup es farà̀ un especial èmfasi en aquelles persones que necessitin seguiment mèdic periòdic o que hagin estat hospitalitzades l'any precedent.
 6. Nens, nenes i adolescents, de 6 mesos a 18 anys, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.
 7. Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació́.
 8. Persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions:
 9. Treballadors dels centres sanitaris, tant d’atenció́ primària com especialitzada i hospitalària; publica i privada. Es farà̀ especial èmfasi en aquells professionals que atenen pacients d'alguns dels grups d'alt risc anteriorment descrits.
 10. Persones que per la seva ocupació́ treballen en institucions geriàtriques o en centres d’atenció́ a malalts crònics, especialment els que tinguin contacte continu amb persones vulnerables.
 11. Estudiants en practiques en centres sanitaris.
 12. Persones que proporcionin cures domiciliaries a pacients d'alt risc o gent gran. Persones que conviuen a la llar, inclosos nens o nenes de més de 6 mesos d'edat, amb altres que pertanyen a alguns dels grups d'alt risc, per la seva condició́ clínica especial (esmentats al punt 2).
 13. Altres grups en els quals es recomana la vacunació́:
 14. Persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els subgrups següents: com Forces i cossos de seguretat de l'Estat, amb dependència nacional, autonòmica o local o Bombers o Serveis de protecció́ civil o Persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries o Treballadors d'institucions penitenciaries i d'altres centres d'internament però resolució́ judicial
Es possible que els professionals sanitaris recomanen la vacunació a pacients sense cap patologia però que conviuen amb malalts ha un baix nivell de defenses com ara pacients amb leucèmia o altres malalties, per aconseguir un cinturó de seguretat al voltat d'aquest pacient fràgils, perquè com es ben conegut la vacunació massiva té un efecte beneficiós en la persona vacunades i també en la comunitat, al evitar que els virus circulin i la malaltia

El diari "El Mundo" ha publicat una infografia molt interessant i aclaridora de la vacunació antigripal, que inclou una autoenquesta per saber si teniu necessitat de vacunar-vos, però els paràmetres introduir per a deduir si cal vacunar-se o  no, no son els mateixos dels recomanats per Departament de Salud de la Generalitat de Catalunya. Si teniu dubta de si us heu de vacunar consulteu als professionals sanitaris de la vostre Àrea bàsica de Salut.

Cap comentari:

Publica un comentari