divendres, 2 d’octubre del 2015

Activitat física i adolescents, una hora al dia.

Tot i que nombrosos estudis han informat del benefici de la pràctica d'activitat física sobre la salut, durant últims anys s'està configurant un important problema de sedentarisme en la infància i en l'adolescència. Els nois i noies ja fan activitat física a l'escola durant les seves classes d'educació física, però diversos estudis han mostrat que l'activitat física realitzada a l'escola, per si sola, no és suficient per promoure beneficis saludables òptims.
Els resultats mostren que les noies són menys actives físicament que nois i que la participació en activitats físiques i en esports fora de l'escola, decreix a partir de 12 anys.
Un estudi realitzat al 2013 entre els estudiants de 8 a 16 anys de Palafolls, però que és aplicable a tot el territori, senyalava que hi havia un dèficit en la quantitat d’exercici físic que feien. L’estudi mostrava que el 10% del nois i el 12 % de les noies tenen una actitud sedentària, és dir estaven durant cinc o més dies a la setmana més de 2 hores al dia davant de les pantalles de televisió o de l’ordinador..., i que només el 33% del nois i  entre un 7 -11% de les noies feien una hora o més d’exercici al dia.

L’activitat física ha de formar part de la vida diària dels joves. La piràmide de activitat física en nens i adolescents ens mostra gràficament el repartiment d’aquesta activitat durant la setmana. L'activitat recomanada per a nois i noies entre 12 i 18 anys és de 60 minuts al dia. Per assegurar que els nois i noies facin aquesta activitat física després de la escola i els cap de setmana us recomanem algunes estratègies que podem ser útil:
1. Organitzeu activitats familiars que incorporin activitat física, com caminades o passejades en bicicleta. Les activitats a l'aire lliure són una excel·lent manera per fer exercici plegats i passar temps junts.
2. Si el seu fill/a no realitza suficient activitat física, estimuli canvis gradualment. Les investigacions han demostrat que, fins i tot petites quantitat d'activitat física que realitzin els joves poden, marcar la diferència entre tenir un pes saludable o tenir sobrepès.
3. Encoratgeu als fills/es adolescents a participar en esports organitzats, clubs juvenils de muntanya, associacions, agrupacions excursionistes com l’escoltisme... Realitzaran una d'activitat física adequada i establiran hàbits d'exercicis regulars que poden convertir-se en un hàbit durant tota la vida.
4. Si no vol fer exercicis amb altres adolescents, expliqueu que qualsevol forma d’activitat física, inclús dintre de casa, està bé, sempre que es mantingui de manera regular.
5. Ajudeu-lo a gaudir de l'exercici, l’activitat física ha de ser una cosa divertida per gaudir en el temps d’esbarjo.
6. Animi als joves a anar a l'escola caminant o amb bicicleta. Animi’l a que camini quan tingui l'oportunitat i a fer servir les escales en comptes de l’ascensor.
7. Recordi-li que la relació entre fer activitat física i tenir un millor rendiment acadèmic està sobradament demostrada.
8. Limiteu la quantitat de temps que l’adolescent passa davant del televisor o l'ordinador.
9. Igual que ha de estar al cas si el seu fill/a no realitza prou exercici, també ha de prestar atenció si s’exercita massa. La vigorèxia,  és un trastorn mental caracteritzat per una preocupació obsessiva per tenir un cos musculós, o l’anorèxia que a vegades també cursa no només amb problemes amb el menjar si no també amb un augment del exercici físic. Tant problema es per la salut no fer exercici com fer massa.
10. Doni un bon exemple amb el seu propi comportament, faci exercici.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada