diumenge, 27 d’abril del 2014

La vacuna de la varicel·la, té limitat la seva distribució comercial però no té restringit el seu ús sanitari ?



La varicel·la és una infecció vírica molt contagiosa que es manifesta amb vesícules o ampolles a la pell i mucoses (boca, ulls, genitals). Les vesícules piquen molt i en 4 - 5 dies es converteixen en crostes. El quadre es pot acompanyar de febre els primers 3 o 4 dies. Mes: http://www.fcodinagarcia.cat/planes/malalties/varicela.html

Com a altres malalties víriques no hi ha un tractament específic. La vacuna és una forma molt eficaç de prevenció de la malaltia. El Comitè d’Experts en vacunes de la Sociedad Española de Pediatria aconsella la administració de dues dosis de varicel·la, junt a la vacuna Triple vírica, als 12 mesos i 3 anys.

Des d'un punt de vista científic, es tracta d'una pregunta tancada. Les vacunes pràcticament han acabat amb un seguit de malalties que abans eren com la pesta d'aquest país. L'Organització Mundial de la Salut i molts d'altres grups de salut pública han insistit durant anys que les vacunes són segures i eficaces.

La vacuna de la varicel·la en aquest moment no està comercialitzada en Espanya. A més, fa poc dies, la Agencia Española del Medicamento ha fet unes declaracions en el sentit de no recomanar la vacuna en els nens petits. Però a la comunitat autònoma de Navarra la vacuna està finançada des del primer any de vida. A Catalunya fem vacunació escolar de la varicel·la a tots els nens i nenes majors de 12 anys que no han passat la malaltia abans. Les societat científiques s’han posicionat clarament a favor del seu ús (http://vacunasaep.org/familias/que-pasa-con-la-vacuna-de-la-varicela).

La vacuna de la varicel·la està dintre de les recomanacions dels calendaris vacunals de Europa, Estats Units i Canada. Resulta difícil de entendre, doncs, perquè la vacuna no està comercialitzada però el seu ús no ha estat ni prohibit ni restringit. Una innovadora estratègia de salut pública?


La Agencia Española del Medicamento, responsable d’aquesta situació, ha de donar encara una explicació plausible a la població i als professional de la seva postura. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada