diumenge, 23 de febrer del 2014

Un humidificador per a casa? Ens cal un altre electrodomèstic?

Aquesta és una pregunta que es fan molt pares. Els humidificadors són dispositius que emeten vapor d'aigua per augmentar els nivells d'humitat en l'aire. La humitat és la quantitat de vapor d'aigua en l'aire. La quantitat d'humitat varia depenent de la temporada, el clima i el lloc on es viu. En general, els nivells d'humitat són més alts a l'estiu i més baixos durant els mesos d'hivern. La humitat a casa idealment hauria d’estar entre 30 i 50 %. La humitat els darrers 5 anys a Barcelona ha estat de mitja sempre major al 70%. Al 2012 el mes més “sec” va ser al febrer amb una humitat del 52%, i el més “humit” al octubre amb el 78%.

La humitat massa baixa o massa alta pot causar problemes:
  • La humitat baixa pot causar sequedat de la pell, irritació dels conductes nasals i de la gola, llavis esquerdats, sagnat nasal i picor ulls.
  • La humitat alta pot causar condensació a les parets i altres superfícies que afavoreix el creixement de bacteris nocius, de àcars de la pols i de fongs. Aquests elements poden causar problemes respiratoris i desencadenar al·lèrgies i atacs d'asma.
L’aparell que mesura els nivells d'humitat és l’higròmetre. Els higròmetres que es poden comprar a ferreteries i grans magatzems són fiables (més que el monjo de la foto o l’ase amb la cua de palla). Si voleu comprar un humidificador considereu un amb un higròmetre incorporat. Els humidificadors poden alleujar els problemes causats per l'aire sec; però necessiten un manteniment regular. Els humidificadors bruts poden produir fongs i bacteris.
Igual que l'aire que està sec pot ser un problema, la humitat massa alt - comú durant els mesos d'estiu – també pot ser un problema. Per evitar l’excés d’humitat al estiu podeu fer servir un condicionador d'aire o un deshumidificador. Els deshumidificadors funcionen com a aparells d'aire condicionat, sense l'efecte de "refredament". Sovint són utilitzats per ajudar a assecar els soterranis humits.
A Catalunya sota el suau clima mediterrani no troben condicions d’humitat extremes, sinó es que les provoquem amb les calefaccions o els aires condicionats de casa o als llocs de feina. A casa, l’ús racional de la calefacció i la col·locació d’un recipient d’aigua de material porós (fang) prop de la font de calor poden ser suficients per mantenir una humitat adequada. En alguns casos un humidificador, si complim estrictament les normes d’ús i de neteja, pot ser una ajuda, però si el seu fil té al·lèrgies o asma, parli amb el seu metge abans de fer-lo servir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada