divendres, 11 de novembre del 2022

Sabeu què heu de fer si el vostre infant té una infecció respiratòria, en la postpandemia?

 Com és habitual cada any, durant els mesos de tardor-hivern augmenten els processos respiratoris febrils en els infants. Els darreres dos anys aquests episodis catarrals o gripals ha estat menys freqüents del que era usual, i per causa de la pandèmia per coronavirus, a les famílies les ha preocupat tant saber què li passava als seus infants, com perquè li passava. Era tan important determinar i valorar els símptomes dels infants, com esbrinar el germen causal. La pregunta era: És una COVID-19?

Aquesta tardor-hivern on les condicions de la pandèmia són clarament diferents a la dels anys passats, i que hem "gripalitzat" la pandèmia, saber ara per ara, quin és el germen que produeix el quadre respiratori que està patint l'infant, té una importància més relativa. Tot i que és possible que si la incidència de la COVID-19 augmenti per sobre del desitjat, de nou les autoritats sanitàries recomanin fer un seguiment més intensiu i extensiu dels casos.

Ara, però, com diria un advocat, posem la càrrega de la prova més en què li passa, què perquè li passa. Així què les famílies han d'actuar més en funció dels símptomes que pateix l'infant que no pas per quin és el virus causal.



 

Què fer si té una infecció respiratòria

1.       L’infant està sense febre o amb febre menor de 38º C, amb el nas congestionat, mocs al nas i tos. Probablement té un REFREDAT.

Què fer:

-          Feu-li rentats nasals amb sèrum fisiològic.

-          No li forceu a menjar.

-          Oferíeu li força líquids.         

-          Deixeu-lo a casa mentre estigui febril

 

2.       El teu infant està amb febre major de 38º C d’inici sobtat i a més: Tos intensa. Mal de coll. Mal de cap. Casament. Dolors musculars i ossis. Probablement té una GRIP.

Què fer:

-          Deixeu-lo al llit.

-          Doneu-li paracetamol per la febre i el malestar.

-          Feu-li rentats nasals amb sèrum fisiològic.

-          No li forceu a menjar i oferiu-li força líquids.

-          Deixeu-lo a casa mentre estigui febril

 

3.      Té símptomes gripals i a més factors de riscs: Infants petits (menors 5 anys); Infant amb de malalties cròniques (asma, diabetis, malalties del cor o ronyons...)

Què fer:

-Demaneu visita al vostre CENTRE DE SALUT.

 

4.      Si té símptomes gripals i alguna d’aquestes situacions: Mal al pit que augmenta al respirar. Febre, major de 38º C, que persisteix o augmenta després de 5 dies. Símptomes que no milloren o empitjoren després de 7 dies.

Què fer:

Demaneu visita al vostre CENTRE DE SALUT pel mateix dia.

 

5.      Té una malaltia respiratòria i alguna de les següents situacions : Estat general afectat. Dificultat per a respirar. Falta d’energia o gran cansament. Somnolència o confusió. Convulsions. Febre en infants menors de 3 mesos. Rebutja menjar o beure. Mal de cap persistent o que augmenta.

Què fer:

Porteu-lo a URGÈNCIES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada