dijous, 12 de maig del 2022

“Temps de flors” (i de pòl·lens i sense mascareta),

 

Girona ha recuperat aquest any una edició de “Temps de Flors” plenament “normal”, després de les edicions fetes durant la pandèmia de COVID-19. Durant el "temps de flors" el barri vell de Girona s'omple d'espais decorats amb muntatges efímers florals. És una magnífica exposició per a celebrar el inici de la primavera. A la natura també ha arribat el seu “Temps de Flors” i ha començat la floració de la majoria d’arbres i plantes.

Però no tothom gaudirà amb l'esclat de la primavera dels propers dies, alguns més aviat ho patiran en els seus ulls o en el seu nas. Aquells que pateixen una rinitis i/o conjuntivitis al·lèrgica tremolen quan veuen el pol·len voletejant a l’aire. I aquest any sense mascareta  encara més, perquè ens hem tret aquest filtre, que a més d’evitar el contagis virals, impedia que el pol·len arribés a les vies aèries.

 

La rinitis o la conjuntivitis són malalties força freqüents. Els infants que pateixen aquestes malalties i que presenten una al·lèrgia al pol·len en aquesta època de l’any comencen a patir símptomes com:

1.       Llagrimeig.

2.       Picor i envermelliment dels ulls.

3.       Picor i congestió nasal.

4.       Mucositat i esternuts.

5.       Irritabilitat i malestar.

6.       Crisis de dificultat respiratòria i tos.

Hi diferents fàrmac per tractar les rinitis/conjuntivitis, antihistamínics orals o oculars, corticoides inhalats o nasals... alguns pacient poden precisar immunoteràpia específica, es a dir vacunes personalitzades per algun tipus de pol·len específic, el vostre pediatre us recomanarà quin és el fàrmac més adient per al vostre infant

Què fer a casa?

Si els vostres infants o vosaltres mateixos en patiu, reduïu tot el possible el contacte amb el pol·len. Perquè a menys contacte amb el pol·len, menys símptomes:

1.       Manteniu-vos dins de casa amb les finestres tancades en els moments que hi ha més pol·len a l’ambient. Es considera que de 5 a 10 del matí i de 7 a 10 del vespre són els moments amb més concentració pol·línica. Si hi ha vent els nivells de pol·len a l’aire poden estar més elevats.

2.       Aprofiteu per ventilar la casa a les hores de  menor pol·linització.

3.       Conduïu amb les finestres del cotxe pujades. 

4.       Utilitzeu filtres antipol·len al cotxe i purificadors d’aire a domicili.

5.       Eviteu les sortides al camp i la pràctica d’exercici en els moments de més pol·linització.

6.       Protegiu-vos els ulls amb ulleres de sol i feu servir mascareta en els moments de més pol·len a l’ambient. 

7.       Renteu-vos la cara i les mans freqüentment.

8.       Dutxeu-vos i canvieu-vos de roba en arribar a casa, perquè  el pol·len pot quedar-se adherit  a la roba. 

9.       Si teniu una pauta de tractament, seguiu les recomanacions

 

A les webs: http://lap.uab.cat/aerobiologia/es i  www.polenes.com, podeu consultar els nivells dels diferents pòl·lens i espores a l’aire a la nostra zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada