dissabte, 2 d’abril del 2022

Ara interessa més saber que simptomatologia provoca més que quin és el virus.

 Rinovirus, influeza virus, SARS-COv-19...  Ara interessa més saber que simptomatologia provoca més que quin és el virus. Com s’ha actuar a partir d’ara? Quan poden tornar a l’escola?

Durant més de dos anys calia fer un diagnòstic diferenciat de la COVID-19 front de les altres malalties respiratòries per les implicacions epidemiològiques i socials que aquest diagnòstic suposava (quarantenes, cribratge de contactes, tancaments escolars...). Des de fa pocs dies, per la resolució de les autoritats sanitàries, la COVID-19 és una malaltia respiratòria vírica més i el seu maneig per part dels professionals i les famílies ha de ser el mateix que en qualsevol altre malaltia vírica respiratòria. A més aquest any, després de dos anys sense i tot i que fora de temporada, la grip ha arribat com posen de manifests les darreres dades, mentre la població general estem amb una taxa de la COVID-19 de 268 casos per 100.000 habitants, en el menors de 5 anys la taxa de la grip ja ha arribat a 236 casos per 100.000 habitants.

A partir d’ara no esmerçarem tots els esforços en precisar quin és el virus, sinó que es fixarem en quina simptomatologia té el pacient.

Com han d’actuar les famílies a partir d’ara davant d’una malaltia respiratòria

Si el vostre infant està sense febre o amb poca febre -menor de 38ºC-,  amb el nas congestionat, mocs al nas i tos. Probablement té un quadre catarral: Feu-li rentats nasals amb sèrum fisiològic, no li forceu a menjar i oferiu-li força líquids.

 

Si l’infant està amb febre major de 38ºC d’inici sobtat i a més: Tos intensa, mal de coll, mal de cap, fatiga, cansament, dolors musculars i ossis. Probablement té un quadre gripal: Deixeu-lo al llit, doneu-li paracetamol i/o ibuprofè pel malestar i la febre, un bany amb aigua tèbia pot ajudar a controlar la febre, no abrigueu en excés al infant, no li forceu a menjar i oferiu-li força líquids (sucs, brous, batuts…).


Si el vostre infant té un quadre gripal i a més factors de riscs: Infants petits (menors 5 anys), infants amb de malalties cròniques (asma, diabetis, malalties del cor o ronyons...) Demaneu visita al vostre centre de salut.

 

Si el vostre infant té un quadre gripal i a més està en alguna d’aquestes situacions: Mal al pit que augmenta al respirar, febre  (>38ºC) que persisteix o augmenta després de 5 dies, símptomes que no milloren o empitjoren després de 7 dies. Demaneu visita al vostre centre de salut pel mateix dia.

 

Si el vostre infant està amb una malaltia respiratòria aguda  i està en alguna de les següents situacions: Dificultat per a respirar, lactant amb irritabilitat o plor excessiu que no es calma, l’infant rebutja menjar o beure, estat general afectat, somnolència o confusió, convulsions o pèrdua de coneixement, febre en infants menors de 3 mesos, mal de cap persistent o que augmenta, vòmits /diarrea persistents amb signes de deshidratació, taques a la pell que no desapareixen al pressionar. Porteu-lo a urgències.

 

I quan poden tornar a l’escola?

La conversió de la COVID-19 en una malaltia respiratòria vírica més, suposa un canvi en l’exclusió escolar dels infants amb malalts. Ara com en totes les malalties respiratoris els infants malalts amb COVID podran tornar a l’escola després de 24 hores sense febre o després de la fi dels símptomes.

Ara que iniciem aquesta nova etapa en la pandèmia, és un bon moment per a recordar les mesures preventives en front de les malalties respiratòries víriques: Rentat de mans, ventilació sempre i les mascaretes de moment.  

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada