dijous, 26 d’agost del 2021

Vacuna’t, la pandèmia no fa vacances

 Quan es va autoritzar l’ús de les primeres vacunes anti-COVID, seguint el model d’altres malalties, per la falta d’expertesa en aquesta pandèmia per coronavirus, els experts van predir que caldria que el 70% de la població estigués vacunada per arribar a la protecció poblacional o de ramat. La protecció poblacional és aquella situació on la cobertura vacunal és tal que el virus no circula i la possibilitat de contagi és baixa o nul·la tot i no estar vacunal.

Per això el aleshores ministre de sanitat i el president del Gobierno es van proposar arribar a final de l’estiu amb el 70% de la població vacunada i d’aquesta manera aconseguir la desitjada immunitat de grup que permetria començar a relaxar les mesures anti-COVID que havia establertes. 


Com en altres vegades amb aquesta malaltia, les previsions fetes en funció dels models coneguts han fallat. L’aparició de la variant delta del coronavirus, que produeix una malaltia igual de greu que la resta de les variant, però que s’ha mostrat amb una més gran capacitat  contagiosa, ha alterat tots els pronòstics. Les autoritat sanitàries han hagut d’aixecar la xifra de vacunats per aconseguir la volguda protecció poblacional. La nova meta és el 95%

Aquesta meta és ara per ara inassolibles si tenim en compte que no hi ha cap vacuna anti-COVD  autoritzada en els menors de 12 anys. Aquesta situació es modificarà en breu perquè tant les vacunes de Pfeiffer com de Moderna tenen en marxa estudis en infants petits que donaran resultat en pocs mesos. Tot i així, per aconseguir que el 95% de la població (adults i infants) estiguin correctament vacunats s’haurà de fer un esforç extraordinari. A la pràctica significa que tothom, excepte alguns pacients en situacions especial com en tractament per càncer o altres causes de falta de defenses o alguna incompatibilitat amb les vacunes, tothom s’haurà de vacunar.

Amb aquesta malaltia sembla que no hi haurà una protecció poblacional. Tothom haurà d’estar vacunat. Qui no es vacuni, no estarà protegit. No es podrà aprofitar que la resta es vacuni per a estar protegits. O et vacunes o estàs desprotegit per més que molta gent es vacuni.

Vacuna’t, la pandèmia no fa vacances

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada