dijous, 31 de desembre del 2020

RESUM DEL 2020

2020, des de l’alerta sanitària a l’exòtica Wuhan, als confinaments, als morts sense comiat, a les PCRs, a les mascaretes i al Nadal virtual, el resum d’un any estrany

Aquest ha estat l’any ben estrany des del punt de vista de salut i també d’altres aspecte de la nostra vida com a conseqüència de la pandèmia. En pocs mesos un nou coronavirus que produïa pneumònies en una regió de la Xina, desconeguda per la majoria de la població, va arribar a Europa i a la resta del mon. El que passava a Xina es va convertir en pandèmia que col·lapsava els sistemes sanitaris i causava una tal mortalitat que va obligar al confinament, a les mascaretes... Dotze titular podem mostrar com hem navegat el tsunami que ha suposat l’aparició del coronavirus a les vostres vides durant aquest any. 



  1. Gener: Alerta Sanitaria: Tot i que els casos van començar a finals del 2019, va ser a començament de l’any 2020 quan “...l’Organització Mundial de la Salut ha declarat una emergència de salut pública mundial pels casos de pneumònia per coronavirus. S’han detectat uns 400 casos i 14 morts per un nou coronavirus que provoca pneumònia. Sembla que el focus inicial és un mercat a la ciutat de Wuhan, província de Hubei en Xina. A Europa no hi ha cap cas detectat...”.
  2. Febrer: De moment la Grip guanya per golejada. L’alerta sanitària del gener s’havia convertit en una epidèmia per coronavirus, que s’havia batejat com a la COVID19, que és l’acròstic de l’anglès COronaVirus Infectious Disease 2019. “... L’epidèmia afecta ja a més de 40.000 persones i ha provocat més d’un miler de morts, pràcticament tots a la Xina. Mentre això passa, la “nostre” d’epidèmia és la de la grip que afecta a Catalunya a 360 persones cada 100.000 habitants. A Estats Units, per exemple, segon l’informe de Centre de Control i Prevenció de Malalties aquesta temporada hi ha 22 milions d’afectats de grip, 200.000 hospitalitzat i 12.000 morts, 78 dels quals eren infants. De moment la grip guanya per golejada...”
  3. Març: Què expliquen als infants sobre el coronavirus. L’avenç de l’epidèmia obligava al mes de marc al Departament de Salut de la Generalitat a publicar una infografia amb el títol “...Què expliquen als infants sobre el coronavirus SARR-CoV 2”. El nou virus, causava ja una epidèmia mundial... “Aquest nou virus ha anant canviant de nom, primer se li va dir nCOV-19, després COVID-19 i que definitivament hem de denominar com a SARS-CoV-2...”.
  4. Abril: Rituals de comiat, infants i coronavirus. La epidèmia es va de venir pandèmia. Els morts causat per la pandèmia augmentaven i les famílies, els infants també, no podien visitar, ni acomiadar-se dels seu éssers estimats. Calia encetar amb els infants una conversa sobre la mort. En el post d’aquell mes mostrava algunes “... claus per parlar amb els infants: No amagueu la realitat als infants. Una conversa tant incomoda com ineludible. Demaneu-los si volen parlar: Transmeteu-los seguretat. Feu un ritual de comiat...”. 
  5. Maig: Malalties del confinament. La pandèmia va obliga a fer un confinament estricte de la població. Ens preguntàvem aleshores com afectaria això als infants... “No hi ha una relació directa entre el confinament i una malaltia especifica però és necessari que les famílies controlin alguns aspectes concrets de la salut dels infant durant el confinament com dèficit de Vitamina D, sedentarisme, abús de pantalles, alteració de la son, alteracions del comportament”. 
  6. Juny: El confinament s’acaba però... les mesures de protecció queden. La situació pandèmica millorava “Per això, tot i que algunes de les mesures adoptades per a contenir (“doblegar la corba de contagis”, dèiem) es relaxaran, algunes altres seguiran segur amb nosaltres durant els propers mesos. El confinament s’acaba però algunes mesures han vingut per a quedar-se,  si més no fins que disposem d’una vacuna o un tractament preventiu o curatiu prou eficaç, si volem evitar un rebrot de l’epidèmia i tornar a omplir els hospitals de malalts críticament greus...”
  7. Juliol: Consells per un estiu saludable amb la COVID. La situació havia millorar de manera que pensàvem en un estiu millor que la primavera passada però encara anòmal. “... Han començat les vacances d’un curs escolar anòmal. Tant anòmal com l’estiu que comencen, on haurem de conviure amb la COVID-19. Uns quants consells de salut per gaudir de l’estiu de forma saludable: Normes COVID-19. Rentat freqüent de mans. Mantenir distancia de seguretat. Portar mascareta en espais tancat, en els transports públic i en qualsevol espai on no es pugui mantenir la distància de seguretat. Hidratació. Ulleres de so. Protecció solar. Banys amb seguretat... ”  
  8. Agost: Tot esperant una vacuna, algunes noticies esperançadores. A l’estiu començaven haver noticies sobre les vacunes. “...La vacuna és la gran esperança per revertir de manera efectiva la situació actual... La informació de l’Organització Mundials de la Salut així ho avala quan posa de manifest que hi ha més d’un centenar de vacunes en desenvolupament i encara més esperançador quan algunes vacunes estan en fase 3 i altres tantes vacunes en fase 2. Hem de confiar que a curt termini algunes d’aquestes vacunes arribin a tenir un perfil de seguretat i eficàcia adequada per poder-les aplicar a la població...”.
  9. Setembre: Retorn a l’escola. Tornar a l’escola semblava un retorn a una certa normalitat, però per poder-lo fer amb totes les garanties es van elaborar unes normes que amb l’experiència dels mesos que han passat s’han mostrat exitoses. “... Normes per l’escola: Flexibilitzar els horaris d’entrada i sortida per a evitar l’acumulació de pares i infants a les portes de l’escola. Grup classe més petits (menors a 20 infants per classe) i tancats (grup bombolla). Aïllar els grups classe i evitar que entrin en contacte amb altres grups. Evitar els desplaçaments innecessaris pels passadissos. Docents i alumnes han de portar mascareta en passadissos i espais comuns. Els docents han de portar mascareta a la classe i també els infants majors de 6 anys. Potenciar el rentat de mans (més de 5 vegades dia)...”
  10. Octubre: És un coronavirus? Les PCRs. Era imprescindible saber si la febre o el refredat que patia el infant era produït per un coronavirus o no. Així van entrar els PCRs a la nostra vida o més exactament al nostre nas, “…Aquesta temporada de tardor-hivern al dilema si és un refredat, una grip o una bronquitis, s’ha afegit la COVID. Més que afegir-se ho ha acaparat, perquè ara les famílies més aviat es pregunten: és un coronavirus?. Per la transcendència, pel pacient i per la comunitat, que suposa el diagnòstic de la COVID (confinament dels pacients, seguiment i aïllament de contactes, absències laborals, tancament de classes o d’escoles...) és imprescindible disposar d’un diagnòstic fiable que només es pot aconseguí amb la prova de la PCR. La realització de una prova de la PCR és en aquest moment l’estratègia considerada com més eficaç pel diagnòstic de la COVID i el control de la pandèmia...”.
  11. Novembre. Ús de mascaretes. Aquestes alçades de l’any les mascaretes formaven part de la nostra quotidianitat, tot i que no sempre es feien servir correctament. “...Les mascaretes són una de les recomanacions essencials, junt al rentat de mans i a la distancia social, per evitar el contagi de la COVID-19 i s’ha considerat com un element important per una reincorporació segura a l’escola. Les mascaretes en els infants són igual d’eficient que en els adults, però, perquè siguin efectives s’han de fer servir de forma correcta. Les mascaretes són útils perquè redueixen la transmissió de la malaltia per l’efecte barrera de les microgotes de saliva amb virus que es produeixen quan parlem, tossim o esternudem...”. 
  12. Desembre. Reunions familiars en temps de la COVID. Arribava  un Nadal que havia de ser més virtual que presencial; així ho demanaven les autoritats sanitàries i ho recomanava el sentit comú, “... la preocupació pel coronavirus suposa canvis en la forma en què ens reuníem i ho celebràvem, perquè la situació sembla que no millora prou; a Catalunya es van notificar la darrera setmana més de 8000 casos, que s’afegeixen als quasi 350.000 confirmats des de l’inici de la pandèmia. Les autoritats santaires recomanen fer el que sigui millor per a vosaltres i els vostres éssers estimats. Estar lluny de la família i els amics durant aquest Nadal pot ser difícil; però separar-vos aquest any pot significar poder passar junt molts nadals, i recuperar tots plegats els rituals propis d’aquests dies de festa en el futur...”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada