divendres, 15 de novembre del 2019

Cal explicar els infants dels esdeveniments traumàtics que apareixen en les noticies! Com?

Fa uns anys una mare portava la seva filla de 8 anys a la consulta perquè tenia diarrea. No estava preocupada per la diarrea sinó perquè la nena estava espantada per si estava malalta d’Ébola. Recordeu aquelles imatges de persones vestits de cap a peu de taronja o grocs que portaven els morts dintre de borses de plàstic negre, i que els mitjans de comunicació repetien en bucle en tots els espais informatius.

És freqüent trobar als mitjans de comunicació imatges de cases derruïdes per riuades, persones ofegades intentant creuar el mediterrani, destrosses per atemptats i, més a prop, contenidors cremant, gent uniformada disparant trets d’escopetes pels carrers de la ciutat... si aquestes imatges son difícils d’assimilar per a vosaltres, imagineu quan difícil ho han de ser pels vostres infants!

Amargar-lo pot ser una opció en els infants més petits, però els més grans fàcilment acabaran veien les imatges en alguna pantalla o escoltaran algú parlant-ne. Fer veure que no passa res o mentir no és una opció plausible.

Als Estats Units on, setmana si i setmana també, apareixen en els mitjans incidents on es barregen mort, violència i armes de foc, no es estrany que l’Acadèmia Americana de Pediatria hagi elaborar consells per a parlar amb els infants dels esdeveniments traumàtics que apareixen en els mitjans de comunicació. Explicant als vostres infants les imatges dels esdeveniments traumàtics que apareixen en les noticies els ajudareu a processar tant les imatges actual, com possiblement les que puguin veure en el futur.

Quatre consells per a parlar amb els infants de les imatges d’esdeveniments violents que apareixen en els mitjans de comunicació
Digui'ls què passa. Expliqueu als infants de forma comprensible, per la seva edat i/o el seu desenvolupament cognitiu, el que estan veien i escoltant. Eviteu els detalls escabrosos que els espanten i més que ajudar, dificulten a fer el relat comprensible. Pregunteu-los que han vist i escoltat per aclarir la informació que puguin haver entès erròniament.
Controleu que veuen. Vigileu quins canals de comunicació estant veien els vostres infants, especialment quan estant sols davant de les pantalles. Eviteu que accedeixin a imatges escabroses o de violència explicita.
Expliqueu els límits. Determineu clarament els límits geogràfics (on ha passat) i temporals (quan va passar) dels fets. No ensenyeu als infants a viure amb por. Mostreu-los que han de fer i com actuar en situacions de risc i com demanar ajut.
Assenyaleu-los els aspectes positius. Dintre de qualsevol tragèdia sempre hi ha comportaments exemplars, gent que rescata, gent que cuida, gent que cura... ensenyeu als infants a trobar aquests comportament i aquestes persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada