dijous, 18 de gener de 2018

Les piles botó, petites però perilloses. El perill de la ingesta accidental de piles de botó.

Les piles botó, petites però perilloses. El perill de la ingesta accidental de piles de botó.

Les bateries petites, conegudes com a piles botó, podem suposar un seriós perill pels infants, ja que poden ingerir-les i patir greus conseqüències. S'ha observat un major ús domèstic de piles botó, la ingesta de les quals pot produir danys importants. Les piles botó de major grandària  (de 20 mm com les que es troben en els comandaments a distància per exemple) poden quedat allotjades a l'esòfag quan són empassades pel infant; i en menys de dues hores podem produir cremades greus per les reaccions químiques que desencadenen.

Els símptomes són al començament molt inespecífics, i com que en la majoria dels casos la ingestió de les piles no es presenciada per cap adult, es habitual què es retardi el diagnòstic i l’inici del tractament i, per tant, empitjori el pronòstic. 
Els cuidadors i els pares dels infants, especialment els menors de 6 anys, han de conèixer el perill que suposa la ingesta de piles botó i saber quines recomanacions s'ha de tenir per prevenir aquest accident i la manera d’actuar quan es produeix.

Normes de seguretat amb les piles botó.
1. Davant la ingesta o la sospita que el seu infant s’ha empassat  una pila botó cal consultar a un centre sanitari, com més aviat millor.
2. Assegureu-vos que el seu fill no pot obrir el compartiment de les piles de les seves joguines. Vigileu que la tapa de les bateries estigui correctament tancada i, en cas que estigui espatllada o trencada, assegurar-se que quedi ben tancada (per exemple, amb una cinta adhesiva resistent).
3. Superviseu els seus infants quan juguen amb els objectes amb bateries petites, com les targetes musicals de felicitació, els comandaments a distància, llibres o altres aparells electrònics.
4. Traieu les piles de les joguines que no s'usen durant un llarg període.
5. No deixeu que els nens juguin amb les piles de botó. Poseu les bateries,  incloent les usades,  fora de la vista i de l'abast dels infants
6. Deseu les piles en el seu embalatge original, en un lloc fosc i fresc, allunyat dels productes químics de la llar i els aliments 
7. Recicleu correctament les piles, són ecològicament parlant un potent contaminat.
8. No llenceu mai les piles al foc. Poden rebentar o explotar.
Seria desitjable que els fabricants tinguessin en compte que les tapes de tots els estris que contenen les piles de botó haurien de tenir un mecanisme d'obertura que requereixi una eina (tornavís) o mecanisme complex (empènyer i girar) perquè els infants no els pugui obrir .

Aquest text ha estat elaborat seguint les recomanacions del Comitè de Seguretat i Prevenció de Lesions Infantils de l’Associació Espanyola de Pediatria.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada