divendres, 29 de juliol del 2016

I per la set? ... Aigua!

Una recomanació habitual durant la temporada d'estiu es la protegir al nen del problemes que pot suposar la calor. L'aigua és un element essencial pel bon funcionament del nostre organisme. A pediatria a més les necessitat d'aigua són proporcionalment més importants. L'aigua ha d'estar presenten a taula com comencen a menjar. L'aigua és la beguda adequada per acompanyar els menjars.

Quanta aigua necessiten els nens? 
L'Organització Mundial de la Salut  recomana per als adults beure uns 2 litres d'aigua per mantenir una bona hidratació. Els nens més petits en proporció necessiten més que els adults tenint en compte la seva mida corporal. No hi ha una quantitat fixa d'aigua, ja que variarà en funció de l'activitat física i de la calor ambiental. 

Quan han de beure els nens?
Nutrició:
  • Menjars. L'aigua es la beguda que ha d'acompanyar als àpats.
  • Set. Els nens petits, igual que la gent gran, poden no reconèixer o no manifestar la sensació de set, per tant, cal oferir-los aigua encara que no ho demanin. Amb mesos d'estiu amb molta calor cal oferir als infants aigua tot sovint.
  • Esport. Al suar es perd aigua. La millor beguda per a esportistes és l'aigua o el suc de fruita natural. No s'ha demostrat que les begudes amb electròlits millorin el rendiment.
Malalties:
  • Refredat. Una bona ingesta d'aigua és la base del tractament del refredat, perque hidrata i liquidifica les mucositats. 
  • Febre. L'augment de la temperatura produeix una pèrdua de líquids que cal recuperar augmentant la ingesta d'aigua.
  • Vòmits i/o diarrea. Com a la febre, els vòmits i la diarrea són una causa de pèrdua de líquids corporals. En aquesta situació és molt important la ingesta d'aigua, però no es suficient, el millor és oferir solucions de rehidratació oral expressament preparades per reposar aquestes pèrdues: Sueroral hiposódico®, Bioralsuero®, Citorsal®,...




Aigua de l'aixeta o envasada?
L'aigua de la xarxa pública al nostre país està sotmesa a molts controls sanitaris i és completament segura per consum. Les aigües envasades també se sotmeten a controls molt estrictes, i són segures per al consum habitual.

I altres begudes?
Al mercat hi ha moltes begudes molt desitjades pels nens. Aquestes begudes ensucrades (refrescos, sucs envasats, begudes per a esportistes) no tenen cap benefici per a la salut, ben al contrari, perque la presència de sucres, de vegades molt important, en aquestes begudes provoquen calories, aporten calories extres que afavoreixen el sobrepés o l'obesitat en els nens i en els mal menjadors l'aportació extra de sucre de les begudes els treu la gana, i a més les begudes sucres finalment provoquen més set.

Aigua per la set?...Sí
Per què l'aigua és el millor per a treure la set.
Per què és la beguda adequada per acompanyar els menjars.
Per què no aporta calories extres.
Per què no afavoreix l'obesitat ni les càries com fan les begudes sucrades.
Per què és econòmica, accesible i transportable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada