divendres, 22 de gener del 2016

Mucolítics. Xarop pels mocs . L'Aigua, l'únic mucolític eficaç !


Aquesta setmana tampoc curem els mocs, com sempre!!! Els mucolítics són aquelles substàncies que aconsegueixen una disminució de la viscositat i, d'aquesta manera, faciliten una més fàcil i ràpida eliminació de la mucositat. Hi ha molts tipus de mucolítics:
  • Enzims. Dornasa. 
  • Derivats de la cisteïna. N-acetilcisteïna . S-carboximetilcisteína.
  • Derivats tiòlics. Mercaptoetansulfonat 
  • Derivats de la vasicina. Bromhexina. Ambroxol.
  • Expectorants. Guayacolat de gliceril 
  • Mucolítics homeopàtics. 

Molts noms i molts estranys.  Potser tots aquest noms no us són coneguts, però estem parlant de medicaments tant populars com el Flumil, Fluimucil, Acetilcisteina, Pectox, Motosol, Ambroxol, Mucibrom, Naxpa, Mucosan, Bisolmed, Bisolvon, Broncimucil, Actithiol, Cinfamucol, Inistolin, Mucovital, Viscoteina, Frispec, Sobrepin...

Alguns aforismes sobre aquests fàrmacs mucolítics indiquen els coneixements científics a dia d'avui: La seva eficàcia és molt variable i el rendiment escàs. La seva utilitat és força dubtosa en processos aguts. La seva eficàcia a la clínica humana no és constant. La seva eficàcia, quan n'hi ha, sol fer-se evident al cap d'una setmana. La seva administració és innecessària.

La utilització dels mucolítics i expectorants es troba extraordinàriament estesa, tot i que hi ha, com hem comentat, moltes dubtes respecte a la seva eficàcia clínica. L’any 1998, es va restringir molt el catàleg de fàrmacs finançats per la Sanitat pública. Els primers a sortir del finançament van ser aquells fàrmacs que tenien una eficàcia nul·la, dubtosa o no demostrada. No resulta estrany  doncs que els mucolítics fossin expulsats del finançament públic sense contemplacions.

COMENTARIS
  • Durant la temporada dels mesos freds, amb un gran nombre de malalties catarrals, moltes famílies gasten molts diners en fàrmacs mucolítics que no han demostrat la seva utilitat, eludint pràcticament l'únic mucolític eficaç i gratuït: L'aigua!
  • Si el vostre fill o filla té mocs:
  1. Oferiu abundants líquids. L'aigua és el mucolític més poderós. Les begudes calentes tenen a més un efecte suavitzant.
  2. Feu inhalacions de vapor d'aigua (bafs). Ajuden a liquar les secrecions.
  3. Eviteu els ambients d'aire sec. Manteniu a casa un grau d’humitat entre el 40% - 60% i una temperatura entre 18ºC i 22ºC. 
  4. Eviteu les inhalacions de substancies irritants com pols, tabac, fum i, si és possible, els canvis bruscos de temperatura.
  5. Practiqueu exercicis respiratoris, que en mans expertes han mostrat ser molt eficaces. 
  6. Vigileu la postura. Com qualsevol persona, els infants respiren millor en una posició adequada. Si hi ha moc la posició de semi assegut (en un angle de 30º) afavoreix la respiració.
  7. Netegeu sovint les foses nasals (amb sèrum fisiològic o aigua de mar isotònica i un aspirador nasal), especialment en lactants, ja que el moc tendeix a acumular-se a la part posterior del nas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada