divendres, 21 d’agost del 2015

Gaudeix de la criança del teu fill


La Societat Espanyola de Pediatria ha publicat un decàleg de bones practiques sobre la criança dels infants. Són uns consells plens de sentit comú, unes bones normes per a gaudir de la criança dels infants.

"Gaudeix de la criança del teu fill"

  1. Demostra sempre al teu fill com n’és d’important per tu. Expressa-li el teu amor incondicional a qualsevol edat amb paraules, somriures i gestos: petons, abraçades, carícies, ...
  2. Tingues cura de la seva salut i ajuda’l a créixer sa. Tu ets el seu model. Ensenya-li estils de vida saludables en alimentació, activitat física, son, higiene, ... i també en com viure les seves emocions. Utilitza el sentit de l'humor.
  3. Dedica-li temps cada dia. Juga i gaudeix amb ell, sense dirigir molt els seus gustos o preferències. Procura que tingui temps lliure, al seu aire. I gaudiu junts de la natura.
  4. No cal acumular coses materials. El temps que li dediquis, l'educació i els valors que li transmetis seran la teva millor herència.
  5. Educa amb afecte. Elogia el que fa bé i també els esforços per intentar-ho. Posa-li normes que pugui i hagi de complir: poques, clares i adaptades a cada edat. Ensenya-li el que està malament, sense violència, càstig ni humiliació.
  6. Estimula i recolza el seu aprenentatge. Fomenta la seva autonomia des de petit per a les activitats quotidianes, com vestir-se, rentar-se o menjar. No li donis tot fet. És bo que a poc a poc vagi tenint les seves responsabilitats.
  7. Escolta i dialoga amb el teu fill des de petit. Mostra interès pel seu món, adapta't als canvis normals de cada edat i accepta-ho i valora'l com és: únic i diferent als altres.
  8. Transmet-li seguretat, tranquil·litat, confiança. No fomentis pors artificials, dona-li suport i ajuda’l a entendre les seves pròpies emocions. Així enfortirà la seva autoestima, la seva motivació i capacitats.
  9. Deixa’l ser nen. No el facis partícip abans de temps de les preocupacions dels adults. Però no li amaguis els fets importants de la vida. Ensenya’l i ajuda’l a entendre que la malaltia, el dolor o la mort existeixen i formen part d'ella.
  10. Afavoreix les relacions amb la família i els amics. Ells l'acompanyaran al llarg de la seva vida. Ajuda’l a posar-se en lloc dels altres. Aprendrà a conviure i estimar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada