divendres, 17 de juliol del 2015

Cremes al sol, tipus de pell i emoticons?

Les cremades són lesions produïdes per la calor. A l'estiu l'exposició al sol en les platges i piscines pot produir cremades a la pell, són les cremades solars.  
La protecció que s'ha de fer en la pell per evitar problemes amb l'exposició solar depèn òbviament del tipus de pell. El fototipus és la capacitat de la pell per assimilar les radiacions solar. El Dr. Fitzpatrick, un dermatòleg de la universitat de Harvard va fer una classificació en sis tipus,  des de la pell molt blanca com la dels pèl-rojos que no en bronzegen mai i que sempre es cremen, fins a les pells més fosques. Aquesta classificació dels diferent tipus de coloració de la pell va ser el model per a fer les diferents "raçes" dels popular emoticones. A quin emoticó et sembles?

Com són les cremades solars?
Les lesions per exposició al sol poden aparèixer fins a 4 - 5 hores després de haver deixar la platja o la piscina. Habitualment una exposició excessiva o sense protecció provoca en la pell una coloració vermellosa i dolorosa. En els casos més greus poden aparèixer petites butllofes plenes de líquid sobre la pell vermella. 

Com evitar les cremades solars ?
Depèn del tipus de pell (fototipus), però en el cas dels infants s'ha de ser més curós, especialment el menors d'un any. A més, la sorra de la platja i la neu fan un efecte mirall de la radiació solar augment augmentant la seva acció sobre la pell. Per això sempre: 
  1. Eviti les hores puntes del dia on la insolació és màxima (entre les 11 del matí i les 4 de la tarda)
  2. Prengueu mesures físiques per a protegir-se de la insolació (para-sol, gorra i roba adient)
  3. Posi cremes protectores solars de màxima potència, com a minin amb una protecció superior al 15. Apliqui la crema protectora uns 30 - 60 minuts abans de la exposició al sol. Les cremes resistents a l'aigua són les preferibles, tot i això renovi freqüentment l'administració de cremes. 
  4. Prengui mesures de protecció també els dies nuvolats. A l'estiu els dies nuvolats el sol també agafa.
Com curar les cremades solars ?
 Les cremades solars són lesions molt dolorosos, per això les primeres mesures a fer són alleugerar el dolor.
  1. Apliqui aigua fresca en la zona i doni ibuprofè.
  2. Hidrati suficientment la pell, una cremada solar suposa inevitablement una sequedat extrema de la pell.
  3. Administri una crema amb corticoides
  4. Ofereixi abundants líquids. 
Podeu amplia la formació en el blog de la Dra Rosa Taberner: Dermapixel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada