divendres, 5 de juny del 2015

Diftèria a catalunya!!!

La lamentable aparició d'un cas de diftèria després de 30 anys, ha reobert de nou el debat sobre les vacunes. Un pediatres amb tanta experiència com el Dr. Pou,, que havia estat cap de pediatria del Hospital Sant Joan de Deu, deia no haver vist cas de diftèria en la seva vida professional. De fet la darrera publicació a Catalunya la va fer el Dr. Moragas, ara President de la Societat Catalana de Pediatria, a propòsit de dos casos de any 1979.


Per a poder fer el tractament a aquest nen s'ha anat fins a Rússia per trobar el sèrum antidiftèric necessari pel tractament. En Rússia encara hi havia uns lots d'aquest fàrmac perquè fa poc més d'una dècada que van tenir un brot de diftèria.

D’aquest trist cas podem treure alguna llissó. La malaltia no ha marxat. Existeix diftèria al mon i si no hi ha a Catalunya es per resultat de la vacunació. La vacuna antidiftèrica inclosa en el calendari vacunal es molt eficaç. De fet un pacient vacunat, pràcticament no té cap risc de ser infectat. A casa nostra, on la cobertura vacunal supera el 95%, ens troben en aquesta avantatjosa situació de no tenir cap nen amb diftèria des de fa dècades.

La imatge que acompanya aquest text es un reflex de la situació que es vivia abans de la introducció de la vacuna de la polio. Sales senceres de pacients ficat en els pulmons d’acer, perquè els seus muscles estaven tan dèbils que eren incapaços de respirar sense l’ajut d’aquest sistema de suport respiratori. Les vacunes han fer desaparèixer aquestes escenes, però han creat un estat d’opinió, en el primer mon, de que aquestes són malalties del passat. Esperem no haver de lamentar l’aparició d’altres pacients amb diftèria o d’altres malalties que alguns pensaven que eren del passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada