divendres, 26 de setembre del 2014

Aquest nen plora per tot?



Aquest estiu he tingut el “plaer” en més d’una ocasió de tenir al Martí i la seva família prop meu a la platja. El Martí es un nen que fa moltes i moltes rebequeries. Les rebequeries són una part normal del desenvolupament del Martí a la seva edat. Pot ser que sigui difícil recordar això en el fragor de la batalla, quan el Martí està tirat a terra en una botiga, o quan estàs a la platja pren el sol, però és realment un segell distintiu de la primera infància. Que les rebequeries són part del desenvolupament és fàcil d’assegurar, la possibilitat de prevenir-les té una resposta més complexa i complicada.

Si entenem per què succeeixen, potser estarem més a prop de prevenir-les. Les rebequeries ocorren fonamentalment per necessitats fisiològiques. La causa més habitual de la rebequeria és quan el nen necessita alguna cosa fisiològica bàsica, com menjar, dormir... Si va a fer un encàrrec abans de la migdiada o l'hora del berenar, té tots els “números” de la Grossa per una crisis en la botiga.
Penseu després de una enrabiada del vostre fill quin era l'escenari: Quina era la situació? Quina hora era? Estava famolenc?... 

Que s’ha de fer:
  1. Tingui expectatives realistes . Per exemple, no és realista esperar que un nen esperi pacientment i en silenci durant dues hores el menjar en un restaurant de luxe. Però és realista pensar que el seu fill podria seure uns 30 minuts en un restaurant familiar amb les distraccions adequades.
  2. Estigui preparat/da . Això va de la mà amb tenir expectatives realistes. Si vostè sap que tindrà una llarga espera (viatge en cotxe...), és una bona idea portar activitats i joguines amb vostè per mantenir al seu nen distret. La seva joguina favorita, menjar, lectura o llibres d'activitats, i fins i tot dispositius electrònics que quan s’usen amb prudència són adequats en la prevenció de les rebequeries.
  3. Avanci’s als esdeveniments. Això ve de la mà dels trets del comportament del seu fill. Per exemple: Expliqui abans d’anar la propera festa de aniversari a la que sigui invitat per a qui són els regals i qui els ha d’obrir. Com sempre en nen petits, no faci aquesta preparació amb massa anticipació ( en nen només ni amb massa repetició per evitar induir ansietat en el nen.
  4. Mantingui les normes. Els preescolars necessiten rutines i repetició. Mantenir sempre les normes sobre les regles de comportament en una botiga o el restaurant és el camí per a prevenir les enrabiades en el futur.
  5. Estigui atent als indicis. Les rebequeries tenen un creixem exponencials. Controlar els primers ploriqueig pot evitar el haver de sufocar una crisi en tota regla.
  6. Eviti els llocs molestos. A una botiga amb molt de sorolls, amb la musica a tota maquina o plena de gent, pot ser que sigui una bona idea anar-hi sense el seu fill, si és possible.
  7. Vostè coneix el seu fill millor que ningú. Saber com es el seu fill es molt útil en la prevenció d'aquestes rebequeries públiques. Per exemple, si el seu fill es un “belluguet”, és una bona idea tenir-lo a cremant energia en el parc abans que esperar que s'assegui en una cadireta un llarg període de temps.
  8. Premiï el bon comportament.  Faci’l el seu sopar favorit, deixi’l triar la emissora de ràdio de camí a casa, o jugui amb ell a alguna cosa que només fa en ocasions especials. De la mateixa manera, si trenca les regles, ha de saber que hi ha conseqüències.

No totes les rebequeries d’en Martí es poden prevenir, però si els pares paren atenció a aquests consells, poden començar a modificar comportaments i a prevenir alguna.  Si les rebequeries d’en Matí consumeixen massa temps i massa energia, o molesten en el funcionament de la família, els pares haurien de parlar amb el seu pediatre. Ell o ella pot recomanar-li normes de comportament o la remissió a un psicòleg infantil si es el cas. Els pares de Martí poden trobar mes informació a la pagina de la Societat Espanyola de Pediatria: http://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/rabietas-en-nino-pequeno



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada