divendres, 27 de juliol de 2018

Tot el que vola no són mosquit, ni tots els mosquits no són mosquits tigres El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora de mosquits especialment perjudicial que es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2004.
El mosquit tigre s’adapta ràpidament a una gran varietat d'hàbitats. L'espècie està adaptada a l'entorn humà i es desenvolupa perfectament tant en entorn rurals com en zones urbanes molt denses. Aquesta espècie de mosquits continua expandint-se per Catalunya.
Cicle de vida
Es pot desenvolupar en qualsevol recipient que contingui aigua estancada. El mosquit pon ous i es desenvolupa en espais amb aigua estancada i evita les aigües en moviment. El període d'activitat del mosquit tigre a Catalunya comprèn des del mes de maig fins al mes de novembre. El moment de màxima expansió de l'espècie es dóna el mes de setembre. Amb temperatures per sota de 10ºC s’atura els seu cicle reproductiu.
L'efecte negatiu d'aquesta espècie sobre la població general és a causa de les nombroses picades que aquests mosquits poden fer, encara que hi ha risc sanitari de transmissió de malalties, aquest risc es molt reduït. El mosquit tigre és capaç de transmetre a l'home diferents virus, inclosos els de dengue, chikungunya i Zika, però com afortunadament no hi ha pacient autòctons amb aquestes malalties a casa nostra la capacitat per transmetre aquestes malalties d’una persona a altre és limitada, tot i que no absent.

Com és el mosquit tigre
El nom mosquit tigre  és enganyós, especialment pel que fa a la mida de l'insecte. El mosquit tigre és un petit mosquit, més petit que una moneda d’1 cèntim. El nom del mosquit tigre també és enganyós en referencia al seu color, perquè no és groc i negre, sinó d’un color blanc i negre molt contrastant.  Els mosquits tenen un dispositiu de picadura (un llarg apèndix en extensió del cap) per alimentar-se. Els insectes que no tenen cap dispositiu per picar, no són mosquits.
Prevenció
La prevenció és el millor mètode per al control de l’expansió d’aquest mosquit: com recomana l’Agencia de Salut publica de  Catalunya (ASPCAT) el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant tots els punts d’aigua on pot créixer.

·      Elimineu les zones on l'aigua es pot estancar.
·      Renoveu l'aigua de les plantes i les flors una vegada per setmana i, si és possible, treure els platets dels tests.
·      Comproveu el flux de les aigües pluvials i les aigües residuals i netegeu regularment els canals i els drenatges.
·      Cobriu els dipòsits d'aigua amb mosquitera o tela
·      Tracteu l'aigua de la piscina (clor ...).

Com a totes les picadures cal que renteu i desinfecteu bé la zona de la picada. El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu vostre centre de salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada