divendres, 27 de juliol de 2018

Tot el que vola no són mosquit, ni tots els mosquits no són mosquits tigres El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora de mosquits que es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2004. El mosquit tigre s’adapta ràpidament a l'entorn humà i es desenvolupa perfectament tant en entorn rurals com en zones urbanes. Aquesta espècie de mosquits continua expandint-se per Catalunya.
Com és el mosquit tigre?
El mosquit tigre és un petit mosquit, més petit que una moneda d’1 cèntim. El nom del mosquit tigre és enganyós en referencia al seu color, perquè no és groc i negre, sinó d’un color blanc i negre molt contrastat. El mosquit es desenvolupa en espais amb aigua estancada i evita les aigües en moviment. El seu període d'activitat comprèn des del mes de maig fins al mes de novembre. Amb temperatures per sota de 10ºC s’atura els seu cicle reproductiu.
El principal efecte negatiu sobre la població és a causa de les nombroses i molestes picades que aquests mosquits poden fer. El mosquit tigre és capaç de transmetre a l'home diferents virus, com Dengue, Chikungunya i Zika, una situació poc probable, tot i que no absent, (el mes de novembre de 2018 és va produir el primer cas de contagi autòcton de Dengue)

Prevenció
La prevenció és el millor mètode per al control de l’expansió d’aquest mosquit: com recomana l’Agencia de Salut publica de  Catalunya (ASPCAT) el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant tots els punts d’aigua on pot créixer.
·      Elimineu les zones on l'aigua es pot estancar.
·      Renoveu l'aigua de les plantes i les flors una vegada per setmana i, si és possible, treure els platets dels tests.
·      Comproveu el flux de les aigües pluvials i les aigües residuals i netegeu regularment els canals i els drenatges.
·      Cobriu els dipòsits d'aigua amb mosquitera o tela
·      Tracteu l'aigua de la piscina (clor ...).

Com a totes les picadures cal que renteu i desinfecteu bé la zona de la picada. El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu vostre centre de salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada