dijous, 15 de febrer del 2018

L’alimentació dels primers 100 dies, una finestra d’oportunitat única per incidir en la salut dels infants


Múltiples estudis ha demostrat que la nutrició en els mil primers dies de la vida dels infants -des de la seva concepció fins al segon any de vida- és un factor fonamental per a la seva salut futura.
La salut futura de l’infant depèn dels seus gens i del seu entorn, però també de l'alimentació, que és un factor molt decisiu. El creixement i desenvolupament dels infants està en bona part determinat per l'alimentació que reben en aquesta primera etapa de la vida. El que mengi el nadó en els mil primers dies (embaràs, lactància i els dos primers anys) serà fonamental per a la seva vida futura. Suposa una finestra d’oportunitat única per incidir en la salut futura dels infants.

Els primers mil dies de vida són crucials pel desenvolupament del cervell i és ben conegut l’important paper que la nutrició juga en aquest període. La manera com el cervell es desenvolupa durant l'embaràs i durant els primers anys de vida és fonamental, durant aquests primer mil dies es defineix com funcionarà el cervell per a la resta de la vida d'una persona.
I no solament pel desenvolupament cerebral, durant aquests primers mil dies s'estableix bona part del procés endocrí dels infants, de manera que amb una saludable activitat física i realitzant una nutrició amb aliments baixos en greixos, sucres i en sal es prevé l'obesitat i altres problemes metabòlics, tant en l'època infantil com en el futur.

Embaràs
Des del moment de la concepció, la nutrició de la dona embarassada té un impacte en la salut futura del seu nadó. Una alimentació segura i saludable durant l'embaràs és el primer pas per una bona salut dels infants. Alguns consells nutricionals útils per a les dones embarassades són:

• Feu de 4 a 5 àpats al dia i eviteu picar entre hores.
• Augmenteu el consum de fruites i hortalisses.
• Mengeu peix 3-4 cops a la setmana.
• Beveu força d'aigua (de 8 a 10 gots/dia).
• Consumiu amb moderació aliments rics en greixos i sucres.
• Modereu el consum de sal.
• Extremeu les normes bàsiques de manipulació higiènica dels aliments. Renteu-vos de mans i els aliments correctament, refrigereu els aliment de forma adequada ...
• Actueu amb precaucions amb alguns aliments. Modereu el consum de cafeïna de qualsevol font (cafè, te, begudes de cola, begudes "energètiques", mate ...). No utilitzeu complements alimentaris a base de vitamines i minerals sense la recomanació del personal sanitari ...
• Eviteu cert aliments durant l'embaràs: Carn crua o poc feta (carpaccios). Peix cru (tipus sushi, sashimi, ceviche, carpaccios), peix fumat refrigerat o marinat així com ostres, cloïsses o musclos crus. No prengueu begudes alcohòliques.

Per més informació sobre alimentació de l'embarassada consulteu AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición).

Primer any
La llet materna és el millor aliment per a qualsevol nounat. La recomanació actual és alimentar els nadons amb lactància materna exclusiva durant 6 mesos. La llet materna té la quantitat òptima de proteïnes, greixos, carbohidrats, vitamines i minerals que els nounats necessiten per un creixement i desenvolupament adequat. Si no doneu el pit, doneu una llet de formula infantil, que té els nutrients que necessiten els nadons durant els primers 6 mesos de vida.
La presència d’algunes vitamines i altres elements a la llet materna depenen molt directament del tipus d'alimentació de la mare, per això, és fonamental que les mares lactants segueixin una dieta saludable, variada i equilibrada.

El segon pas important en l'alimentació del primer any de vida és la introducció de l'alimentació complementària (cereals, fruites, verdures, carn, peix...). Després de 6 mesos de lactància materna exclusiva és important introduir i acostumar l'infant a nous aliments, a nous sabors i a noves textures. Cal ensenyar uns hàbits nutricionals adequats, que si s'estableixen correctament en aquesta època de la vida es mantindran de forma permanentment.
Més informació sobre alimentació els primers anys de vida al PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació)

Segon any
Durant el segon any de vida, com recorda una recent publicació al bloc de Harvard Health Publishing, els nutrients fonamentals inclouen:

Proteïna. Les proteïnes es poden trobar en la carn, aus, mariscs, llegums, ous, productes de soja, fruits secs i llavors, així com productes lactis.
 • Zinc. Es troba en moltes carns, peixos, productes lactis i fruits secs.
 •Ferro. Les carns, llegums, cereals, verdures de fulla i patates són les millors fonts de ferro.
 • Folat. Aquest nutrient, especialment important per a les mares gestants, es pot trobar al fetge, espinacs, cereals i pans, així com altres aliments.
 • Iode. Es present a la sal iodada, mariscs i productes lactis.
 • Vitamina A. Juntament amb el fetge, les pastanagues i l'espinac són bones fonts d'aquesta vitamina.
 • Vitamina D. La millor manera d'aconseguir-la és sortir a l'exterior. La carn de peixos grassos com el salmó ho té i productes enfortits amb ella, com la llet fortificada.
 • Vitamina B6. Les millors fonts de vitamina B6 són les carns, peixos, patates i altres vegetals, i fruites (no cítrics).
 • Vitamina B12. La vitamina B12 es troba naturalment en productes animals, com ara carn, peix, ous i productes lactis.
 • Àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga. Un exemple són els àcids grassos omega-3. Aquests són més fàcils de trobar en els peixos grassos i molts aliments també es troben enfortits amb ells.

Les famílies que són vegetarians, especialment aquelles que són veganes, poden trobar que sigui difícil aconseguir tots aquests nutrients en la seva alimentació habitual. Cal una consulta amb un nutricionista per assegurar que les dones embarassades i els infants més petits d’aquestes famílies aconsegueixen tots els nutrients necessaris
Les carns, els peixos i les verdures fresques són cares. Per  algunes famílies, no és que triïn no menjar aquests aliments, és que no se’ls poden permetre. Els dèficits nutricionals són un greu perjudici per la salut en qualsevol moment de la vida però ho són especialment durant els aquests mil dies. Disposar d’una alimentació saludable, en totes les èpoques de la vida, és un dret fonamental de tots els infants, una responsabilitat familiar i un deure social.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada